Komoly
betegséget okozhatnak az élelmiszerekben széles körben elterjedt
adalékanyagok. Ilyenek példéul az úgynevezett emulgeálószerek, amelyek
számos népszerű élelmiszerben megtalálhatók. Ezek kedvezőtlen hatásait
most egerekben mutatták ki, de hamarosan humánvizsgálatok is indulnak.
Az
eredmények szerint olyan elváltozások kialakulásában van szerepük, mint
az úgynevezett Crohn-betegség, a vastagbélgyulladás és egyes
anyagcsere-rendellenességek, amelyek növelik a 2-es típusú
cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A leközölt egyetemi tanulmányban két elterjedt adalék emulgeálószert, a poliszorbát 80-at és a karboximetil-cellulózt vizsgálták.
A kísérlet során egereket vízben, vagy élelmiszerben oldott
emulgeálószerrel etettek. Felfedezték, hogy a szóban forgó anyagok
megváltoztatják a bélbaktériumok felépítését és gyulladást idéznek elő. A
kutatás eredményei azért jelentősek, mert ezzel először igazolták azt,
hogy e szerek közvetlen hatással vannak az egészségre. A vizsgálatokat azért végezték el, hogy a fenti betegségek előfordulási gyakorisága a huszadik század közepén kezdett növekedni, gyakorlatilag akkor, amikor az élelmiszeripar széles körben kezdte alkalmazni az emulgeálókat.
Mik azok az emulgeálószerek?
Az
emulgeálószerek olyan vegyületek, amelyek segítik az egymásban nem
oldódó anyagok (például a víz és olaj) keveredését. Többek között
megtalálhatók margarinokban, krémes szószokban, édességekben,
fagylaltokban, illetve egyéb feldolgozott élelmiszerekben.
Mivel a
kutatók úgy vélik, hogy ezeket a hatásokat valószínűleg az emberekben
is meg lehet találni, a tervek szerint humán alanyokon is végeznek majd
klinikai próbákat, és a fentieken kívül egyéb emulgeálószereket is
megvizsgálnak.
Dr. Madarasi Pál összeállítása
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése