2014. november 18., kedd

Athénban 40 ezres tüntetés az amerikai követség előtt, égő amerikai zászlók

Több mint 40 ezren vettek részt Görögország fővárosában azon a tüntetésen, amit az amerikai támogatású katonai junta elleni 1973-as felkelésre emlékezésként rendeztek.
A tömegdemonstráció során amerikai és EU-zászlókat égettek az USA athéni nagykövetsége előtt, majd a tüntető tömeg nekitámadt a nagykövetséget védő rendőri erőknek. A rohamrendőrök könnygázzal kezdték oszlatni a tömeget, a tüntetés végül a belvárosban a rendőri erők és fiatal aktivisták kisebb csoportjai közti hajtóvadászattá vált. Több mint 70 embert vettek őrizetbe, kiemeltek a tömegből és ütlegelni kezdtek két riportert, kameráikat pedig elvették. Feltehetőleg nem akarták, hogy az égő amerikai zászlók képe bejárja a világhálót.

Brüsszel és Washington a számára kínos események kapcsán általában teljes médiacsendet szokott elrendelni, ahogy történt az a venetoi függetlenségi mozgalom elhallgatása, vagy Ukrajnában a rivnei atomerőmű elfoglalása esetében is.
A tüntetők egész éjjel újabb összecsapásba bonyolódtak a belvárosban hajtóvadászatot rendező hatóságiakkal, egy alkalommal egy motoros rendőrt leütöttek a járművéről és tömeges lincselés kezdődött.
A demonstráción mintegy 40 ezer diák, munkás vett részt, de nyugdíjasok is szép számmal voltak, vagyis a társadalom legkülönbözőbb rétegei tiltakoztak az amerikai imperializmus ellen. Az amerikai követség elé szervezett megmozduláson a tüntetők követelték az Európai Unióból kilépést és az IMF hitelprogram felmondását is.


http://www.hidfo.net/2014/11/18/athenban-40-ezres-tuntetes-az-amerikai-kovetseg-elott-ego-amerikai-zaszlok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése