Újabb veszély fenyegeti az ukrán atomerőművet

Kijev a katasztrófával kacérkodik a zaporozsjei atomerőművet kiszolgáló vízerőmű ágyúzásával - állítja egy helyi tisztségviselő.
Újabb veszély fenyegeti az ukrán atomerőművet

A kachovkai vízerőművet az ukrán erők ágyúzása "nukleáris katasztrófával" fenyegeti a zaporozsjei atomerőművet - közölte szombaton újságírókkal Arszenyij Zelenszkij, a kachovkai erőmű rekonstrukciós igazgatóhelyettese.

A TASZSZ által idézett Zelenszkij szerint Kakhovka most "nagyon veszélyes" vészüzemmódban működik.

A kakhovkai üzem a dél-ukrajnai Herszon régióban található, amelyet a moszkvai katonai művelet kezdeti szakaszában foglaltak el az orosz erők. Az orosz ellenőrzés alatt álló Zaporozsjei atomerőművel együtt, amely Európa legnagyobb atomerőműve, a kijevi csapatok támadták meg - nyugatiak által szállított fegyverek felhasználásával - a regionális hatóságok szerint.

"Amennyiben a kachovkai vízerőmű gátjával gondok lesznek, nagy bajok lesznek a zaporozsjei atomerőműben. Nukleáris katasztrófához vezethet" - mondta a kachovkai erőmű igazgatóhelyettese.

A volt orosz elnök "balesetekre" figyelmeztet az EU nukleáris telephelyeinREADORE: balesetekre" figyelmeztet az EU nukleáris létesítményeiben
Újságíróknak kifejtette, hogy ha a gát megsemmisül, az atomerőmű nem kapja meg a reaktorok hűtéséhez szükséges vizet.

Elárulta, hogy az erőmű "az ellenségeskedések első napjai óta" vészüzemmódban működik.

"Az állomás saját szükségletei, a 6 kV-os tartalék áramellátás megszűnt, nagyon veszélyes üzemmódban dolgozunk" - mondta, hozzátéve, hogy az egyik turbinát ukrán rakétatámadások után kellett kikapcsolni.

Ha a katonai akciók megszűnnek, Zelenszkij szerint az erőmű "egy héten belül helyreállhat".

 

 

"Szerencsére az erőmű még nem szenvedett nagyobb károkat, a márciusban leégett hármas számú vízerőművi blokkot kivéve 1,5 évbe telik, amíg a munkálatok befejeződnek" - mondta.

Zelenszkij megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy Kirill Sztremuszov, a Herszon régió katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője nyilvánosságra hozta, hogy Novaja Kakhovka városát ismét megtámadták "ukrán nacionalisták "de "kézzelfogható károkat" nem okoztak. "A vízerőmű nem sérült meg" - mondta.

Csütörtökön Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzia azt mondta a Biztonsági Tanácsnak, hogy "bármelyik pillanatban" bekövetkezhet egy nukleáris katasztrófa a kijevi erők által a zaporozsjei erőművet ért "vakmerő" lövések közepette.

"Kijevnek a nukleáris infrastruktúra létesítményei elleni bűnös támadásai egy olyan nukleáris katasztrófa szélére sodorják a világot, amely a csernobili katasztrófával vetekedne" - mondta Nebenzia.

Kijev azon állításaira reagálva, miszerint Oroszország volt az, aki az erőművet célba vette egy állítólagos összeesküvés keretében Ukrajna lejáratására, a diplomata azt mondta, hogy Oroszországnak nincs oka arra, hogy a létesítményt vagy saját csapatait célba vegye, és hogy a létesítményt több támadás is dokumentáltan az ukránok által birtokolt Dnyepropetrovszki területről érte.

Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor Kijev oldalára állt, és támogatta a zaporozsjei atomerőmű körüli demilitarizált övezetre vonatkozó követelést, valamint felszólított a területet ellenőrző orosz csapatok kivonására.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/kijev-most-az-atomeromu-huteset-biztosito-vizenergia-letesitmenyt-ostromolja