2022. augusztus 13., szombat

Európa folyói kiszáradnak, a tudósok figyelmeztetnek, az elmúlt 500 év legsúlyosabb aszálya jöhet

A kiszáradt vízfolyások miatt a termesztés, az erőművek, az uszályforgalom, az ipar és a halállomány pusztulását okozta a szárazság.

A Loire-t helyenként már gyalogosan is át lehet kelni; Franciaország leghosszabb folyója még soha nem folyt ilyen lassan. A Rajna hamarosan járhatatlanná válik az uszályforgalom számára. Olaszországban a Pó 2 méterrel alacsonyabb a normálisnál, ami a terméskultúrát megbénítja. Szerbia kotortatja a Dunát.

Európa-szerte az aszály miatt az egykor hatalmas folyók csordogálnak, ami drámai következményekkel járhat az iparra, a teherszállításra, az energia- és élelmiszertermelésre - ahogyan az ellátási hiány és az áremelkedés is, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója okoz.

Az éghajlatváltozás okozta összeomlás miatt a szokatlanul száraz tél és tavasz, majd a rekordhőmérsékletű nyár és az ismétlődő hőhullámok miatt Európa alapvető fontosságú vízi útjai nem eléggé feltöltődtek, és egyre inkább túlmelegedtek.

Mivel Nyugat-, Közép- és Dél-Európában csaknem két hónapja nem esett jelentős mennyiségű csapadék, és a közeljövőben sem várható, a meteorológusok szerint a szárazság a kontinens legsúlyosabb aszálya lehet az elmúlt több mint 500 évben.

"Még nem elemeztük teljes mértékben az idei eseményt, mert az még mindig tart" - mondta Andrea Toreti, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának munkatársa. "Az elmúlt 500 [évben] nem volt más, a 2018-as aszályhoz hasonló esemény. De az idei év, úgy gondolom, rosszabb".

Szerinte "nagyon nagy a kockázata annak, hogy a következő három hónapban folytatódnak az aszályos körülmények", és hozzátette, hogy hatékony enyhítés nélkül az aszály intenzitása és gyakorisága "drámaian megnövekszik Európa fölött, mind északon, mind délen".

 

 

A német Szövetségi Hidrológiai Intézet (BfG) szerint a Rajna vízszintje - amelynek vizét a teherszállítás, az öntözés, a gyártás, az energiatermelés és az ivóvíz előállítása során használják - legalább a jövő hét elejéig tovább csökken.

Pénteken a vízszint a Mainz-tól 50 kilométerrel folyásirányban lévő kritikus Kaub-jelzőnél - amely nem a vízmélységet, hanem a hajózhatóságot méri - 40 centiméter alá süllyedt, amely szintnél sok hajózási cég szerint már nem gazdaságos a bárkák közlekedése. A BfG szerint a következő napokban 30 cm közelébe csökkenhet a vízszint.

Sok uszály, amelyek az erőművek számára szenet és olyan ipari óriások számára létfontosságú nyersanyagokat szállítanak, mint az acélgyártó Thyssen és a vegyipari óriás BASF, már most is körülbelül 25%-os kapacitással üzemel, hogy csökkentse a merülésüket, ami akár ötszörösére is növelheti a szállítási költségeket.

A Rajna 760 mérföld (1233 km) hosszú folyása évszázadok óta létfontosságú része Északnyugat-Európa gazdaságának, és Svájcból indulva Németország ipari központján keresztül folyik, mielőtt Rotterdam megakikötőjénél az Északi-tengerbe torkollik.

A rajnai uszályforgalom teljes leállása súlyosan érintené Németország - és Európa - gazdaságát: szakértők számításai szerint a 2018-as féléves leállás mintegy 5 milliárd euróba (4,2 milliárd font) kerülne, az alacsony vízállás pedig az előrejelzések szerint Németország idei gazdasági növekedésének 0,2 százalékpontjába kerülne.

Míg az EU szerint a vízi áruszállítás 25%-os növelése a blokk zöld átmenet egyik prioritása, Németország most azon dolgozik, hogy a vízi áruszállítást átirányítsa a vasútra és a közútra - bár egy normál uszályos rakomány helyettesítéséhez 40-100 teherautóra van szükség.

 

 

Franciaország folyói talán nem ilyen fontos árufuvarozási útvonalak, de az ország villamos energiájának 70%-át előállító atomerőművek hűtésére szolgálnak. Miközben az árak minden idők legmagasabbra emelkedtek, az energiaóriás EDF kénytelen volt csökkenteni a termelést az aszály miatt.

Szigorú szabályok szabályozzák, hogy az atomerőművek mennyire emelhetik a folyó hőmérsékletét, amikor hűtővizet engednek le - és ha a rekord alacsony vízszint és a magas léghőmérséklet azt jelenti, hogy a folyó már túlmelegedett, akkor nincs más lehetőségük, mint a termelés csökkentésére. Mivel Európa fenyegető energiaválsága egyre fokozódik, és a Garonne, a Rhône és a Loire folyók már túl melegek ahhoz, hogy a hűtővizet ki lehessen engedni, a francia nukleáris szabályozó hatóság a múlt héten öt erőműnek engedélyezte, hogy ideiglenesen megszegje a szabályokat.

A Pó majdnem kiszáradt medre Piacenza közelében.

Olaszországban a kiszáradt Pó, Olaszország leghosszabb folyójának vízhozama a szokásosnak a tizedére esett vissza, és a vízszint 2 méterrel a normális alatt van. Mivel november óta nem esett tartósan csapadék a régióban, a kukorica- és rizottó rizstermesztés súlyosan megsínylette a helyzetet.

A Pó-síkság Olaszország mezőgazdasági termelésének 30-40%-át adja, de különösen a rizstermesztők figyelmeztettek, hogy termésük akár 60%-a is elveszhet, mivel a rizsföldek kiszáradnak, és az alacsony folyószint által beszívott tengervíz tönkreteszi őket.

A folyó Velence melletti deltavidékének védett vizes élőhelyein a magas hőmérséklet és a lassú áramlás olyan mértékben csökkentette a víz oxigéntartalmát, hogy a becslések szerint a lagúnában élő kagylók 30%-a már elpusztult.

 

A folyó alacsony vízszintje és a magas vízhőmérséklet számos faj számára végzetes lehet. Bajorországban a Duna a múlt héten elérte a 25 Celsius-fokot, és a hónap közepére elérheti a 26,5 Celsius-fokot, ami azt jelenti, hogy oxigéntartalma hat ppm alá csökken - ami a pisztrángok számára végzetes.

A Duna 2850 km hosszúságú szakaszán a teherforgalom is jelentős zavarokat szenvedett, ami arra késztette a szerbiai, romániai és bolgár hatóságokat, hogy mélyebb csatornák kotrásába kezdjenek, miközben a főleg az áramfejlesztők számára üzemanyagot szállító uszályok várják az előrehaladást.

Még Norvégia is, amely villamosenergia-termelésének mintegy 90%-át a vízenergiára alapozza, azt mondta, hogy tározóinak szokatlanul alacsony szintje miatt végül arra kényszerülhet, hogy korlátozza az energiaexportot.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/europa-folyoi-kiszaradnak-a-tudosok-figyelmeztetnek-az-elmult-500-ev-legsulyosabb-aszalya-johet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése