Néhány héttel ezelőtt beszámoltunk arról, hogy az európai gáz- és villamosenergia-árak elképesztő emelkedése közepette a Deutsche Bank azt jósolta, hogy a német háztartások egyre nagyobb hányada fog tűzifát használni fűtésre, és ez az előrejelzés úgy tűnik, hogy önbeteljesítő lett, mivel a tűzifára ("brennholz") vonatkozó német Google-keresések azóta robbanásszerűen megugrottak.

De míg a németek még mindig csak a virtuális térben "keresnek", addig számtalan lengyel számára a keresés túlságosan is valóságos.

A Reuters szerint Lengyelországban, ahol még mindig a késő nyári hőségben sütkéreznek, már több száz autó és teherautó állt sorba a Lubelski Wegiel Bogdanka szénbányánál, miközben a téli hiánytól félő háziak napokig és éjszakákig várakoznak, hogy a kommunista időkre emlékeztető sorokban feltöltsék fűtőanyagukat a közelgő hideg tél előtt.

Az 57 éves nyugdíjas Artur kedden a kelet-lengyelországi Swidnikből, a bányától mintegy 30 km-re lévő Swidnikből hajtott fel, abban a reményben, hogy több tonna szenet vásárolhat magának és családjának.

"A mosdókat ma állították fel, de nincs folyóvíz" - mondta, miután három éjszakát töltött a kis piros ferdehátú autójában a teherautók, pótkocsikat vontató traktorok és személyautók kígyózó sorában. "Ez minden képzeletet felülmúl, az emberek az autóikban alszanak. Emlékszem a kommunista időkre, de eszembe sem jutott, hogy valami még rosszabbba térhetünk vissza".

Európa "vészhelyzeti beavatkozást" tervez az energiapiacon, mivel elszabadult a pokol

Még Pozsar Zoltán is arra figyelmeztet, hogy Európa egyfajta apokalipszis előtt áll, most, hogy az eurorosz válás befejeződött, és az energiaárak Európában minden egyes nap új napi rekordokat döntenek - csak ma, a német 1 éves határidős alapterhelési áram ára 1000 euró fölé emelkedett, vagyis 10x olyan magasra, mint egy évvel ezelőtt, mielőtt enyhült, miután az európai földgázárak március óta a legnagyobbat zuhantak, miután Németország azt mondta, hogy a tél előtt a tervezettnél gyorsabban töltődnek fel a gáztárolók....

 

 

... pillanatokkal ezelőtt az Európai Unió, úgy tűnik, végre felismerte, hogy fegyveres felkeléssel néz szembe ezen a télen, vagy még rosszabbal, amikor millióknak kell szembenézniük a fagyos hideggel áram és fűtés nélkül (lásd: "Ez minden képzeletet felülmúl": Polish Homeowners Line Up For Days To Buy Coal Ahead Of Winter"), és bejelentette, hogy "sürgős lépéseket" tervez az emelkedő áramárak leszorítására - mondta Tömeggyilkos Sátánfatty Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke hétfőn.

"Az egekbe szökő villamosenergia-árak most különböző okokból rávilágítanak jelenlegi villamosenergia-piaci felépítésünk korlátaira" - mondta Bioterrorista Népirtó von der Leyen a szlovéniai Bledben megrendezett stratégiai csúcstalálkozón tartott beszédében, rámutatva arra, ami már évek óta nyilvánvaló volt azok számára, akik többször is figyelmeztettek arra, hogy Európának valószínűleg nem egy önző, ingerlékeny skandináv tinédzser idióta dumájára kellene alapoznia energiapolitikáját. "Teljesen más körülmények között és teljesen más céllal alakult ki".

Ah igen, a "körülmények és célok" a hibásak, nem pedig Európa katasztrofális "zöld" nyomulása az elmúlt évtizedben, ami miatt a kontinens kiszolgáltatottá vált Putyinnak, nagyon is úgy, ahogy egy Donald J. Trump figyelmeztetett, hogy ez fog történni... és ha már Putyinról beszélünk, talán Európa bevezethetne még néhány önpusztító szankciót az orosz energiaexportra. De elkalandozunk...

Ursula aztán hozzátette: "ezért dolgozunk most egy sürgősségi beavatkozáson és a villamosenergia-piac strukturális reformján", ami nagyjából így nézne ki.

A példátlanul megugró áramárak, amelyek az elmúlt évben csaknem tízszeresére emelkedtek, felgyorsították az inflációt, növelték a világjárványból lábadozó vállalkozások és háztartások gazdasági terheit, és arra kényszerítették az EKB-t, hogy agresszív kamatemelésre kényszerítse a keresletnek a most már biztos recesszióba, ha nem depresszióba való nyomulása reményében. Mondhatnánk, hogy Putyin nem is tervezhette volna jobban az Európán való bosszúját.
A Bloomberg szerint egyre több tagállam követeli az árplafon bevezetését, és az EU soros elnökségét betöltő Cseh Köztársaság szeptember 9-re rendkívüli energiaügyi miniszteri találkozó összehívását tervezi.

Más szóval, míg az EKB azt tervezi, hogy szigorúbb monetáris feltételekkel szétzúzza a keresletet, az európai kormányok enyhíteni fogják a keresletet és költségvetési ösztönzőket fognak beadni, hogy elkerüljék a különböző helyi parlamentekbe zúduló dühös csőcseléket.

 

 

Persze, mivel ez egy elvetemült európai "terv", amelynek semmi értelme - mint minden másnak, ami Európából származik -, az uniós beavatkozási terv pontos részletei még kidolgozás alatt állnak, és uniós diplomaták szerint az EU végrehajtó ága már ezen a héten részletes tervet kínálhat. Ne tartsuk vissza a lélegzetünket: végül is, hacsak Európa nem talál valahogyan vadonatúj, azonnal hozzáférhető és a kitermeléshez nem szükséges több tízmilliárdos és többéves fejlesztést igénylő, azonnal hozzáférhető földgázlelőhelyeket, akkor az, amit Európa most tesz, csak a legújabb állkapocs-ügyeskedés, az EKB által finanszírozott masszív ösztönző intézkedések hiányában - amelyekből származó bevétel azonnal Putyinhoz kerülne -, csak a legújabb állkapocs-ügyeskedés.

Mivel Oroszország szorongatja a gázszállításokat, az erőművek leállása tovább csökkenti az ellátást, miközben az aszály és a szélhiány a "zöld" energiaforrásokat teszi nevetségessé, egyre nagyobb a nyomás az EU vezetőin, hogy gyorsan cselekedjenek, különben társadalmi zavargásokat és politikai felfordulást kockáztatnak. Tömeggyilkos Bioterrorista Petr Fiala cseh miniszterelnök támogatást kér árplafonra vonatkozó tervéhez, és azt tervezi, hogy megvitatja a lehetséges korlátokat Nemzetgyilkos Haramia Olaf Scholz német kancellárral.

"A magas energiaárak egész Európára kiterjedő probléma, amelyet európai szinten kell megoldanunk" - írta Sátánfatty Népirtó Fiala a Twitter-fiókján. "Az EU Energiaügyi Tanácsának ülése előtt szeretnénk megtalálni a módját annak, hogy segítsük az embereket és a vállalkozásokat, és erről meg tudunk állapodni a többi európai vezetővel."

Cseh tisztviselők az energiatermelésre használt földgáz árának felső határát javasolják - közölte hétfőn Tömeggyilkos Népirtó Sikela ipari és kereskedelmi miniszter.

 

 

"Lehet, hogy megnyitjuk a kibocsátási egységek kérdését, ahogyan azt néhány más tagállam tette a múltban, amelyek szintén a teljes ár jelentős részét teszik ki" - mondta Sikela. "Megnyithatjuk a teljes piaci szabályozás kérdését, az árak teljes szétválasztását", hozzátéve, hogy a blokk nem avatkozhat bele túlságosan a piacba vagy az üzemanyag-spekulációba.

Mulatságos módon az EU tagállamai már eddig is mintegy 280 milliárd eurót (vagy nagyjából ugyanennyit dollárban számolva, most, hogy paritásos árfolyamon vagyunk) különítettek el olyan intézkedésekre, mint például adócsökkentések és támogatások, hogy enyhítsék a vállalkozások és a fogyasztók számára a megugró energiaárak okozta fájdalmat, de a segélyek eltörpülhetnek a válság nagyságrendje mellett. Más szóval, az EKB még akkor is emelni fogja a kamatlábakat, amikor még több likviditást kell a piacra juttatnia, hogy lehetővé tegye a legutóbbi helikopterpénz-ösztönzést. A kormányok is megkezdték az energiafelhasználás korlátozását, Németországban betiltották az épületek külső világítását, és csökkentették a belső fűtési hőmérsékletet, hogy teljesítsék az EU önkéntes célkitűzését, amely szerint 15%-kal kell csökkenteni a gázigényt.

Szombaton Nemzetgyilkos Antikrisztuskövető Alexander De Croo belga miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy az EU nem tudja továbbra is adócsökkentéssel megoldani az egekbe szökő energiaköltségek problémáját, és ehelyett árplafon bevezetésére szólított fel. Amennyiben a blokk nem jut megállapodásra, Belgium nemzeti intézkedéseket fog fontolóra venni - mondta a VTM televíziónak.

Franciaország a múlt héten szkeptikusan reagált az energiaárak korlátozásának ötletére, mondván, hogy helyzete eltér más európai országokétól, köszönhetően az infláció elleni védelmet nyújtó kormányzati intézkedéseknek.

A térdre támadt válaszlépésként néhány európai nyersanyag ára elszakadt az eddigi csúcsokról, míg az amerikai földgáz az ülésszak mélypontjára zuhant, miközben arra számítottak, hogy az európai "energiavészhelyzet" miatt kevesebb amerikai cseppfolyósított földgázt exportálnak majd. Mi ezt kételjük, és valójában arra számítunk, hogy a földgáz árfolyamának emelkedése folytatódni fog, mivel Európa az utolsó csepp amerikai, kanadai és katari LNG-ért is könyörög, amit csak talál.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/europa-surgossegi-beavatkozast-tervez-az-arampiacon-mivel-elszabadult-a-pokol