Oroszország, Irán és Azerbajdzsán augusztus 22-én Teheránban memorandumot írt alá a tranzitútvonalak egyszerűsítéséről, a három ország közötti üzleti kapcsolatok javításáról és az európai kontinens felé irányuló logisztika fejlesztéséről. A memorandum aláírása fontos lépés a várt "észak-déli" nemzetközi közlekedési folyosó felé, amely a Szuezi-csatorna útvonalának rövidebb alternatíváját kínálja. A Szuezi-csatornán keresztül vezető tengeri útvonalhoz képest a távolság mintegy kétszeresére csökken, ami mintegy 30%-kal csökkenti a szállítási költségeket és időt takarít meg.

Az észak-déli folyosó egy tengeri, vasúti és közúti szállításból álló multimodális hálózat Oroszország és India között, iráni hajózási csomóponttal. A folyosóra nem vonatkoznak az Oroszország és Irán ellen bevezetett szankciók, mivel a Nyugat lehetővé teszi, hogy a folyosó a kínai Belt and Road kezdeményezéssel vetekedjen. Mindazonáltal az észak-déli folyosó nem áll a nyugati országok befolyása alatt, és tisztán eurázsiai projekt.

Ez a folyosó nemcsak egy olyan globális ütőér lesz, amely tovább integrálja ezeket az országokat és gazdaságaikat, hanem geopolitikai eszközként is szolgál majd a többpólusú világrend megerősítésére. Az előrejelzések szerint évente akár 30 millió tonna árut is szállítanak majd a folyosón keresztül, és segít ezeknek az országoknak megkerülni a szankciókat.

A memorandum fontos Oroszország Azerbajdzsánnal és Iránnal folytatott kétoldalú kereskedelme szempontjából, valamint összeköttetést teremt a Perzsa-öböl országaival, Indiával, sőt Délkelet-Ázsiával is. Most, hogy Oroszország a világ legtöbb szankcióval sújtott országa lett, és az európai kikötők elzárva az orosz hajók elől, valamint azzal együtt, hogy Nyugat-Európából képtelenség árut beszerezni, Moszkva keleti irányultsága megteremtődött. Ily módon az alternatív szállítási útvonalak létrehozása fontos Oroszország gazdasági érdekei szempontjából.

A memorandum aláírásával a három állam elindította a különböző áruk szállítására szolgáló közös folyosó létrehozásának folyamatát, és megkezdte egy egységes logisztikai és vámablak létrehozását a zökkenőmentes, stabil és gyors áruszállítás érdekében. Ez javítani fogja az országok közötti logisztikát, és Oroszország várhatóan olyan dél- és délkelet-ázsiai termékeket kezd el fogadni, amelyek sokkal költséghatékonyabbak nyugati társaikhoz képest.

Oroszország számára ez egy nagy projekt, amely dollármilliárdos bevételt hoz és komolyan megerősíti geopolitikai pozícióját. Mivel Azerbajdzsánnak feszült a viszonya Iránnal és Oroszországgal a hegyi-karabahi helyzet miatt, egy ilyen memorandum aláírása közös érdekeket is teremt a három ország között, ami alkalmas lehet arra, hogy mérsékelje Baku agresszív természetét.

Tavaly az Oroszország és Irán közötti kereskedelmi csere több mint 81%-kal nőtt és elérte a 4,1 milliárd dollárt; Indiával 62,7%-kal nőtt és közel 4,5 milliárd dollárt tett ki; Azerbajdzsánnal pedig 12,1%-kal. Bár lenyűgöző, várhatóan az észak-déli folyosó révén a kereskedelmi forgalom az egekbe fog szökni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nemrégiben kijelentette, hogy Oroszország és Irán azt tervezi, hogy a kölcsönös kereskedelmi tranzakciókban nem használnak többé dollárt. A nyugati szankciókat kommentálva rámutatott, hogy a két országnak lehetősége van arra, hogy erős együttműködést építsen ki, amely minimalizálja a szankciók következményeit. Szerinte Irán hosszú ideje szankciók alatt él, de jól alkalmazkodott ehhez a gazdasági nehézséghez, így az irániak viszonylag normális életet élhetnek.

Mivel Oroszország egyre inkább a nemzeti valutát használja a más országokkal folytatott kereskedelemben, az új kereskedelmi ütőérrel való kiegészítés lehetővé teszi a pénzügyileg ostromlott ország számára, hogy teljesen megkerülje a Nyugatot a szállításban és a kereskedelemben, így a szankciók feleslegessé válnak. Ez annak ellenére van így, hogy az európai vezetők azt követelik polgáraiktól, hogy hozzanak még több áldozatot az életminőségükben az Oroszország elleni gazdasági támadás érdekében, kevés sikerrel.

Az USA régóta használja a dollár mint a világ tényleges valutájának hegemóniáját arra, hogy az ellenőrzésén kívül eső országokat célba vegye és szankciókkal sújtsa. Mivel az egész világrendszer változik, a dollár mint világvaluta értéke fokozatosan gyengül.

Ugyanakkor azonban a Nyugat Kínát hosszú távon a dominanciája nagyobb ellenségének tekinti, és ahogy a BRI egyre inkább előtérbe kerül, talán Európának vonakodva el kell fogadnia az észak-déli folyosót, mint életképes alternatívát. Ez azonban egyelőre csak feltételezés marad, és az biztos, hogy a folyosó egy újabb lépés lesz a Nyugat világ feletti hegemóniájának gyengítésében.

https://southfront.org/russia-iran-and-azerbaijan-deepen-cooperation-to-bypass-western-sanctions/