Moszkva, 2022. augusztus 27. szombat (MB)

Az ukrajnai orosz hadművelet mérsékelt forgatókönyv szerint zajlik, az orosz fegyveres erők, valamint a Donyecki és Luhánszki Népköztársaság csapatai csak az ukrán hadsereg ellen lépnek fel – közölte Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese pénteken, a francia LCI TV-nek adott nyilatkozatában.

Egy keményebb forgatókönyv ugyan lehetővé tette volna a művelet gyorsabb befejezését, de Moszkva, humanitárius megfontolásból nem egyezett bele, mert teljesen megsemmisült volna Ukrajna infrastruktúrája, központi döntéshozó rendszere, hatóságai és mások.

Oroszország azért döntött úgy, hogy demilitarizálja és nácitlanítja Ukrajnát, mert életbevágóan fotos érdekei kerültek és mindmáig forognak veszélyben:  az ukrán vezetés nyolc éven át üldözte saját állampolgárait Donyeckben és Luhánszkban, több ezer ukránt és ott élő oroszt öltek meg, a NATO szerette volna bevonni Ukrajnát soraiba, s néhány hónappal a hadművelet előtt Zelenszkij elnök közölte, hogy „nem zárja ki az ukrajnai atomfegyver-képesség megteremtésére irányuló munka folytatását”.

A katonai konfliktust el lehetett volna kerülni, de sem az ukránokkal, sem az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalás nem vezetett eredményre. Az amerikaiak és európai szövetségeseik azt mondták, nem tudják garantálni, hogy Ukrajna nem lesz a NATO tagja. A „nyitott kapuk” politikájára hivatkoztak.

Az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás legfőbb haszonélvezői az amerikai vállalatok, az ő zsebükben kötnek ki a fegyverekre költött milliárdok. Ezeknek a fegyvereknek egy része, bűnözői módszerekkel harmadik országokba kerül, és csempészáruvá válik – tudatta Medvegyev.

Európa orosz gázzal való ellátásáról szólva a következőket mondta: az ellátási nehézségek az Oroszország ellen folytatott háború következményei, “lényegében az országunk ellen folyó háború része, a konfliktusnak egy másik éle”. Oroszország soha nem tagadta meg, hogy gázt szállítson Európának. „Megépítettük az Északi Áramlat-2-t, betartottuk minden kötelezettségünket, de azt mondták nekünk, hogy nincs szükség a gázunkra, ráadásul nem fogunk tudni euróban és dollárban fizetni, mert most elzárjuk bankjaitok ahhoz szükséges csatornáit, hogy fizetni tudjatok. Ekkor mi úgy döntöttünk, hogy egyetlen lehetőségünk maradt: a rubelt használni fizetőeszközként. Más szóval, ami történik, a Nyugat által kirobbantott szankcióháború következménye.”

Egy atomháború lehetőségével kapcsolatos kérdésre válaszolva az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese azt mondta, hogy eddig nem tapasztaltak olyan lépést, amely atomfegyver bevetését követelte volna meg. Négy esetben nyúlnának atomfegyverhez: ha ballisztikus rakétát lőnének az Oroszországi Föderáció vagy szövetségeseinek területére, ha nukleáris fegyvert vetnének be az Orosz Föderáció ellen, ha csapást mérnének az Orosz Föderáció nukleáris erőit irányító kritikus infrastruktúrára, valamint egyéb olyan akciók esetén, amelyek az orosz állam létét veszélyeztetik.+++

Lásd még: https://bekekor.wordpress.com/2022/08/26/az-ukrajnai-orosz-hadmuvelet-nem-az-ukrajnai-nep-ellen-iranyul-nincs-tobbe-visszateres-a-regi-vilagrendhez/

https://bekekor.wordpress.com/2022/08/27/az-ukrajnai-orosz-hadmuvelet-mersekelt-forgatokonyv-szerint-zajlik/