Június végén az orosz vezetésű erők felgyorsították előrenyomulásukat a stratégiai fontosságú Szeverodonyeck-Lisicsanszk térségében.

Az ukrán hadvezetés eddig az utolsó esélyeket is elvesztette arra, hogy a megmaradt egységeket evakuálják Liszicsanszk városából. Az oda vezető összes út az orosz tüzérség tűzvédelme alatt áll. Az ukrán katonák néhány különálló csoportja a mezőkön keresztül próbál Szeverszk felé menekülni.

Közben az orosz erők rohamosztagai behatoltak Liszicsanszkba, és az utcákon harcok törtek ki. A Luhanszki Népköztársaság oroszországi nagykövete szerint az LPR és Oroszország erői már Lisicsanszk városának 50%-át ellenőrzik.

Az orosz egységek Volchejarovka felől az Oktyabrszkaja sugárút mentén és a Matroszkaya bánya falu felől a Sztálingrádi Hősök útján nyomulnak előre.

Ezzel egyidejűleg a város körüli csapda bezárul.

Északon az orosz vezetésű erők ellenőrzésük alá vonták a Szeverodonyecki terület északnyugati peremén fekvő Privolie városát. Az előrenyomuló egységek június 28-án átkeltek a Szeverszkij Donyec folyón, és megvetették lábukat a jobb parton. Ezután megindították a város feldúlását, amely egy nap alatt elesett.

Június 29-én az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Liszicsanszk városától nyugatra fekvő Liszicsanszki Olajfinomító teljes ipari területét. Ez volt az ukrán egységek egyik fő katonai bázisa a térségben. A többnapos összecsapások eredményeként az ukrán alakulatok súlyos veszteségeket szenvedtek.

A Donbassz térségében elszenvedett stratégiai veszteségek miatt az ukrán erők megpróbálnak bármilyen nyereséget elérni a Fekete-tenger térségében. Többszöri próbálkozás után az orosz erők visszaszorítása a Zmeiny-szigetről a jelentések szerint június 29-én sikerült az ukrán hadseregnek.

Műholdfelvételek azt mutatták, hogy a szigeten lévő orosz erők katonai eszközeit lőtték. A móló megrongálódott.

Az orosz hadsereg kivonta a szigeten állomásozó helyőrséget. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy ez egy jó szándékú lépés volt, amelynek célja annak demonstrálása a világközösségnek, hogy Moszkva nem akadályozza az ENSZ azon erőfeszítéseit, hogy humanitárius folyosót szervezzen az Ukrajna területéről történő gabonaexportra.

Ugyanezen a napon a Zaporozsjei területen az orosz hadműveletek kezdete óta a legnagyobb hadifogolycserére került sor Kamenskoje város közelében. 144 ukrán hadifoglyot 144 orosz katonára cseréltek. Az orosz hadsereg állításai ellenére, miszerint az ukrán nacionalista zászlóaljak tagjait nem cserélik ki, hanem bíróság elé állítják, az ukrán oldalról kicserélt személyek között 43 sebesült azovi harcos volt, köztük a mariupoli Azovstal üzemben dolgozók.

https://southfront.org/russia-wins-in-lisichansk-loses-on-zmeiny/