Mikroszkópos felvétel a majomhimlő vírusairól. © AP / Centers for Disease Control and Prevention (Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok)

A lakosság majomhimlőről való tájékoztatása, a fertőzöttek elkülönítése, valamint a hatékony érintkezési nyomkövetés és megfigyelés megszervezése a legjobb módja a vírus terjedésének megfékezésének - mondta kedden az Egészségügyi Világszervezet európai vezető tisztségviselője.

Az európai kontinens "továbbra is a valaha jelentett legnagyobb és földrajzilag legelterjedtebb majomhimlő-járvány epicentrumában van a nyugat- és közép-afrikai endémiás területeken kívül" - mondta Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója közleményében.

A WHO 30 országban több mint 550 vírusos megbetegedést regisztrált, a legtöbb Afrikán kívüli esetet Európában találták. A vírus jellegzetes gennyes pattanásokat hagyhat a bőrön, de ritkán vezet halálos áldozatokhoz.

Az ENSZ egészségügyi szervének vizsgálatai szerint a majomhimlőjárvány "minden bizonnyal már április közepén" kitört a kontinensen - mondta Kluge, hozzátéve, hogy "minden nap" új fertőzéseket igazolnak.

 

 

A majomhimlős esetek "csak a jéghegy csúcsa" - WHO

A betegség elsősorban "férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiak" körében terjed, a fertőzöttek közül sokan azok, akiknek több partnerük volt, és nagy rendezvényeken vagy partikon vettek részt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a meleg és biszexuális közösségeken kívüli emberek nincsenek veszélyben - figyelmeztetett.

A WHO tisztviselője biztosított arról, hogy "a majomhimlőre adott hatékony válaszlépés nem igényel olyan kiterjedt lakossági intézkedéseket, mint amilyenekre a Covid-19 esetében volt szükség, mivel a vírus nem ugyanúgy terjed".

Ezzel azokra a zárlatokra és nagyszabású oltási kampányokra utalt, amelyeket az elmúlt két évben számos országban vezettek be a koronavírus terjedésének megfékezésére.

A majomhimlős esetek számának csökkentését "egyértelmű kommunikációval, a közösség által irányított intézkedésekkel, a fertőző időszak alatt az esetek elkülönítésével, valamint a kontaktok hatékony nyomon követésével és ellenőrzésével" kell elérni - mondta.

A kockázati csoportokat, a lakosságot és az orvosokat jobban kellene tájékoztatni a vírusról, az egészségügyi intézményeket pedig jobban fel kellene szerelni a betegség gyors diagnosztizálására - javasolta Kluge.

 

 

Meleg társkereső alkalmazás figyelmeztet a majomhimlőre

A fertőzöttekkel kapcsolatba került személyek hatékony felkutatása és motorizálása 21 napon keresztül szintén kiemelkedő fontosságú lesz. "Bár a kontaktok karanténba zárása nem feltétlenül szükséges, a napi kétszeri lázmérés és az önellenőrzés kritikus fontosságú" - mondta.

A WHO tisztviselője hangsúlyozta, hogy az orvosi ellenintézkedéseket igazságosan kell elosztani az országok között, az általuk tapasztalt járványok nagyságrendje alapján. "Nem engedhetjük meg, hogy a szűkös erőforrásokért folytatott csúnya verseny a Covid-19 világjárvány kezdeti napjait tükrözze".

Azonban még ha ezt a stratégiát meg is valósítják, "még nem tudjuk, hogy képesek leszünk-e teljesen megfékezni a terjedését" - ismerte el Kluge.

https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/a-who-meghatarozza-a-majomhimlore-adott-valaszlepeseket