Magyarország, Európa egyik leggabonadúsabb országa azonnali hatállyal leállítja a gabonaexportot.

Alig néhány órával azután, hogy Oroszország bejelentette a műtrágyaexport betiltását, Magyarország bombát dobott a világra ezzel a döntéssel, amely várhatóan még magasabbra repíti a már most is rekordmagas búzaárakat.

A Zero Hedge arra figyelmeztet, hogy az egész világnak arra kell számítania, hogy a búza ára a következő hetekben megduplázódik, mivel egyre világosabbá válik, hogy valójában mi történik a globális élelmiszerellátással.

"A mi javaslatunk: vásároljon lisztet, rizst, árpát és minden más gabonát, amit csak tud, most, ahelyett, hogy egy hónapot várna, mert muszáj" - írták a szerkesztők.

Törökország, Egyiptom és Tunézia szinte teljes mértékben Oroszországtól és Ukrajnától függ búzaimportjában. Kiderült, hogy Oroszország és Ukrajna is leállítja egyelőre a gabonaexportot.

Egyesek arra számítanak, hogy az arab tavaszhoz hasonló élelmiszerválság alakul ki Észak-Afrikában, hacsak az orosz-ukrán válság nem oldódik meg.

 

Mivel az orosz ellenszankciók miatt a világ nagy része nem kap műtrágyát, valószínűleg mindenhol élelmiszerválság lesz, ezt fontos megjegyezni.

"Ami még rosszabb, a legtöbb nitrogén/műtrágya termék előállítási folyamatához földgázra van szükség ... így az európai NatGas árak közelmúltbeli rekordmagasságba emelkedése csak tovább növeli a műtrágya költségeit az Oroszországból történő bármilyen leállás miatt" - figyelmeztetett továbbá a Zero Hedge.

"És mivel a búza ára már most is rekordmagasságban van, hamarosan elszabadul a pokol nemcsak az élelmiszertermelők között, hanem hamarosan a helyi élelmiszerboltban is, amint az amerikai fogyasztók rájönnek, hogy az élelmiszerárak hamarosan megduplázódnak, megháromszorozódnak és még x-szeresére nőnek"."

A globális élelmiszerrendszer összeomlás előtt áll?

Ez enyhén szólva is komoly helyzet. Sokan, ha nem is a legtöbben, nem ismerik fel, hogy a globalizáció mindenből olyan kölcsönös függőséget hozott létre, ahol ha egy darab kiesik a helyéről, az egész összeomlik.

Egy maroknyi kelet-európai ország Oroszországgal együtt szállítja a gabona, az energia és a műtrágya nagy részét, amelyre a világ többi részének szüksége van a túléléshez. És ez a legutóbbi ukrajnai zűrzavar lényegében mindezek ellátási láncát megszakítja.

Mivel az egész világ egy Zenga-torony, elég néhány tömböt kihúzni, hogy az egészet ledöntsék. Vagy ha ismeri a kártyavár fogalmát, gondoljon Oroszországra, Ukrajnára és Magyarországra, mint az alsó kártyalapokra, amelyek az egészet tartják.

 

"Két év pestis, aztán háború, aztán éhínség" - írta valaki a Zero Hedge-nél, a pestis a wuhani koronavírus (COVID-19) járvány, a háború és az éhínség pedig az, amivel most az orosz-ukrán debaklima miatt szembesülünk.

"Mintha valamiféle forgatókönyvet követnének. A háború színháza, a bíróságok színháza, a politika színháza."

"A forgatókönyv a Biblia" - válaszolta valaki más. "Megmondja, mi következik, és az nem szép."

Isten igaz népe számára - válaszolta valaki más a második válaszra - dicsőséges lesz.

"Gondolkodtál már azon, hogy azok a sok ember hogyan tudott dicséretet írni, miközben oroszlánok tépik szét őket? Van igazság abban a dologban, ha hagyják, hogy gyökeret eresszen."

Egy másik személy egyszerűen idézett egy szentírási részt a Róma 8-ból: "Mert azt tartom, hogy a mostani szenvedések nem méltók arra, hogy összevethetők legyenek azzal a dicsőséggel, amely bennünk fog megjelenni. Nincs tehát most már kárhoztatás azok számára, akik Krisztus Jézusban vannak, akik nem a test szerint járnak, hanem a Lélek szerint."

https://www.pokolafoldon.hu/blog/nem-exportal-tobb-gabonat-magyarorszag