Ukrajnát az orosz engedmények gyújtották lángra

Március 29-én az orosz védelmi minisztérium úgy döntött, hogy drasztikusan csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv irányában. Ezt a minisztérium az Isztambulban tartott orosz-ukrán tárgyalások újabb fordulóját követően közölte.

Az orosz hadsereg azért döntött így, "mert az Ukrajna semleges és atomfegyvermentes státuszáról szóló szerződés előkészítéséről, valamint Ukrajna biztonsági garanciáinak biztosításáról szóló tárgyalások a gyakorlati aggályok felé haladnak".

Az orosz katonai jelenlétet csökkenteni kell ezekben a régiókban "a kölcsönös bizalom növelése és a további tárgyalásokhoz és a megállapodás aláírásához szükséges feltételek megteremtése érdekében".

Az orosz hadsereg védekező állásokat foglal el a főváros körül, és kijelentette, hogy nem hajlandóak támadni a térségben.

Az orosz csapatok részleges visszavonásáról Fehéroroszország területére a helyi média számolt be.

Egyelőre nem világos, hogy az orosz hadsereg milyen mértékben "csökkenti katonai tevékenységét" a bejelentett régiókban, és hogy ez miként biztosítja majd a Kijev külterületén maradt orosz erők biztonságát, ahol a külföldi fegyveresek által támogatott AFU csoportosulás heteken át sikeresen megakadályozta Oroszország előrenyomulását a térségben. Az orosz csapatok kemény ellenállásba ütköztek a főváros közelében, mivel Ukrajna március 28-án azt is bejelentette, hogy visszafoglalta Kijev egyik nagy külvárosát, Irpent.

"Abból indulunk ki, hogy Kijevben meghozzák a vonatkozó alapvető döntéseket, és meg kell teremteni a feltételeket a további normális munkához" - tette hozzá az orosz küldöttség egyik tagja.

Ennek következtében nem sokkal a bejelentett részleges visszavonulás után heves összecsapások törtek ki a főváros peremén.

Az AFU tömegesen kezdte használni a Gradokat, amire az orosz erők MLRS csapásokkal válaszoltak. Helyi források megerősítették, hogy Kijev még soha nem tapasztalt ilyen heves, MLRS-ek bevetésével járó lövöldözést. Több tucat létesítményt érintettek, és több ezer rakétát lőttek ki. A Kijev környéki Irpen közelében folytatódtak a heves összecsapások.

Korábban a Csernyihivi területen viszonylag nyugodt volt a helyzet, és sokkal ritkábban jelentettek heves harcokat, mint más frontokon. Az orosz parancsnokság döntéséről szóló jelentések után a Csernyihivi terület kormányzója közölte, hogy éjszaka támadásokat hajtottak végre Nyizsnyij város ellen, és folytatódott magának Csernyihivnek a bombázása.

A katonai tevékenység csökkentéséről szóló nyilatkozat a bejelentett régiókban nem jelenti az Ukrajna fegyveres erőinek katonai létesítményei elleni rakétatűz beszüntetését Ukrajna egész területén. A harcok várhatóan fokozódni fognak a donbászi frontokon is.

Harkov, Kijev, Hmelnickij környékéről rakétacsapásokat jelentettek. A legfrissebb adatok szerint Hmelnickijben a csapás egy üzemanyag- és kenőanyagraktárat, valamint egy repülőteret vett célba.

Ukrán források arról számolnak be, hogy orosz csapatok tüzet nyitottak az AFU létesítményeire Harkiv térségében. A jelentések szerint mintegy 180 rakétát lőttek ki a Grad MLRS-ekből az AFU város melletti állásaira.

Eszkaláció figyelhető meg a Donbaszban is, ahol a heves harcok nem szűntek meg.

A Lysychansk-Severodonetsk agglomerációban nincs változás a frontvonalakon.

Támadásokat hajtottak végre az AFU szeverodonyecki, rubezsnyói, popasznajai és kremennajai létesítményei ellen. Az ukrán fél nagyobb összecsapásokról számolt be Kremennaja falu közelében. Az LPR-ben lévő Rubezsnoje városában folytatódnak a pozícióharcok.

Az orosz csapatok némi előrenyomulásáról számoltak be Izyum irányából. Az oroszok kissé közelednek Szlovjanszkhoz.

Közben az AFU fokozta a polgári infrastruktúra elleni támadásokat a DPR és az LPR területén. Március 30-án reggel egy civil meghalt, 4 másik megsebesült, miután egy AFU gránát eltalált egy többszintes épületet Donyeckben.

Mariupolban az orosz és az SPR csapatai továbbra is lassan tisztogatják a várost. A jelentések szerint az Azov ezred egy újabb előőrse került a DPR ellenőrzése alá. A napokban az orosz hadsereg több gyárat is ellenőrzése alá vont a városban. Az Azov harcosai azonban heves ellenállást tanúsítanak, és az orosz előrenyomulás lelassul.

Az AFU aktívabbá vált a Mykolaiv régióban. A Herszon felé indított sikertelen ellentámadás után az ukrán erők tömeges tüzet nyitottak MLRS-ekből és tüzérségből két Herszon melletti falura, és polgári házakat romboltak le. Az oroszok pontos csapásokkal válaszoltak. Március 29-én rakéta csapódott be a Mikolajivi Regionális Államigazgatásba. Több mint egy tucatnyi áldozatról számoltak be.

Várhatóan a Mykolaivi terület újabb fő front lehet, miután befejeződnek az AFU elleni katonai műveletek a Donbaszban.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/a-beketargyalasok-langra-lobbantottak-ukrajnat