2021. szeptember 30., csütörtök

Végelszámolás a kormány lélegeztetőgép-beszerzésén milliárdokat kereső cégnél

 

A kormány lélegeztetőgép-bizniszének egyik legnagyobb nyertese volt a Fourcardinal Kft., amely 17 milliárd forintos beszerzést bonyolított, most azonban jogutód nélküli megszűnés mellett döntöttek írja a Menedzsment Fórum.

Fourcardinal Tanácsadó Kft. szeptember 1-je óta végelszámolás alatt van. A jogutód nélküli megszűnésről szintén szeptember 1-én döntött a társaság.

A koronavírus-járvány hazai megjelenését követően a kormány "portyázói" elindultak, hogy minél több lélegeztetőgépet szerezzenek be.  Kicsit túl lett teljesítve az igény: jelenleg is 16 000 készülék áll a raktárakban, mivel csupán 1600 gépre volt szükség.

A beszerzett mennyiség vitatott volt, ráadásul a Külügyminisztérium nagyon sokáig titkolta a részleteket: ugyanúgy az egyes szerződések értékét, mint a megbízott cégek nevét.

Újságírói megkeresésre végül kiderült, hogy a Külügyminisztérium kitől és mennyiért vásárolta meg a 16 ezer lélegeztetőgépet. Ez 300 milliárd forintba került. Az egyik nyertes beszerző cég volt a Fourcardinal, amelytől összesen ezer darab lélegeztetőgépet vásárolt a kormány összesen 17 milliárd forintért. Így a cég nagyon eredményes évet zárt: az előző évi 229 millió bevételhez képest 216-szor többet könyveltek el, összesen 49,5 milliárdot. Ebből 15,4 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntöttek a tulajdonosok, Nagy Beatrix, valamint a Silk Road Fund Zrt. Előbbi a törzstőke 90 százalékát jegyzi, utóbbi a maradék 10-et. Ez alapján a kifizetett osztalék döntő része, 13,8 milliárd forint tehát egyetlen magánszemélyhez került.

Nagy Beatrix a Fourcardinal első ügyvezetőjének, Szegi Ildikónak a lánya. Szegi Ildikót Rahói Zsuzsanna "egyik bejáratott civil kapcsolataként" említik. Rahói pedig Orbán Viktor főtanácsadója, aki a jelentősebb külföldi tárgyalásokon rendre ott ül a kormánydelegációban.

Szegi Ildikónak van egy fia is, Nagy Hunor Szilárd. Ő is beszállt a lélegeztetőgép-bizniszbe. Igaz szerényebben. Neki 400 millió forintot fizetett a külügy az orvostechnikai eszközökért. Ebből 67,4 millió forintos nyereséget könyvelhettek el.

Ügyes család!

Vajon hányan vannak, akik busásan meggazdagodtak az idő alatt, míg százezreknek ment tönkre az élete?

https://mediaforras.com/vegelszamolas-a-kormany-lelegeztetogep-beszerzesen-milliardokat-kereso-cegnel-1077

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése