Az új törvény decemberben lép hatályba, de visszamenőleges hatállyal kártérítést nyújt mindazoknak, akik a vakcinák következtében az említett időpontot megelőzően sérültek meg.

Svédország új törvényt fogad el a COVID-oltások által károsultak kártalanítására

A svéd kormány új javaslatot jelentett be, amelynek értelmében kártérítésre lesznek jogosultak azok, akik koronavírus elleni vakcinát kaptak, és ennek következtében megsérültek.

A svéd kormány csütörtökön jelentette be az új javaslatot, amelyet Lena Hallengren szociális miniszter kommentált:

"A COVID-19 elleni vakcinák súlyos mellékhatásai ritkák, de magánemberként biztosnak kell lennie abban, hogy sérülés esetén anyagi kártérítést kap".

"Ezzel a törvényjavaslattal az állam magára vállalja a COVID-19 elleni engedélyezett vakcinák okozta károk megtérítését, abban az esetben, ha a vakcinára nem terjed ki a gyógyszerkassza, vagy ha a gyógyszerkassza pénze nem elegendő" - tette hozzá Hallengren.

Az új törvény azután született, hogy a Svéd Gyógyszer-biztosítási Tanács tavaly decemberben lépéseket tett a biztosítási felelősség korlátozására a világjárvány idején a vakcinák által okozott károk esetén.

"A Gyógyszerbiztosítás korlátozása miatt a COVID-19 elleni vakcinák által okozott esetleges sorozatos károkra gyengébb a védelem, mint más gyógyszerek esetében.

A kormány ezért úgy véli, hogy az államnak ki kell egészítenie a Gyógyszer-biztosítást e tekintetben" - áll a kormány közleményében.

Az új törvény decemberben lépne életbe, de visszamenőlegesen kártérítést biztosítana mindazoknak, akik az oltóanyagok következtében az említett időpontot megelőzően károsodtak. A kormány emellett 10 millió svéd korona (837 761 font/ 1 159 443 dollár) elkülönítését javasolta a kezdeményezés finanszírozására.

Korábban Portugália után Svédország lett a második európai ország, amely megtiltotta a legtöbb oltást kapó Izraelből érkező utazók beutazását. Svédország megtiltotta a beutazást az Egyesült Államok, Koszovó, Libanon, Montenegró és Észak-Macedónia állampolgárainak is.

A vakcinával kapcsolatos sérülésekért járó kártérítéshez más országokban - például az Egyesült Államokban - nehezebb hozzájutni, ahol az ügyvédek azt mondták a leendő ügyfeleknek, hogy nem biztos, hogy kártérítést tudnak igényelni.

Altom Maglio ügyvéd júliusban a Reuters hírszolgálatnak elmondta, hogy floridai irodájával mintegy százan vették fel a kapcsolatot, de azt mondta, hogy annak ellenére, hogy cége korábban sok oltással kapcsolatos sérülést szenvedett embert képviselt, azok, akik a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban kártérítést szeretnének kapni, nem jártak szerencsével.

Az év elején a kanadai szövetségi kormány megnyitotta az oltás okozta sérülésekkel kapcsolatos kártérítési programot, de kijelentette, hogy csak a "súlyos és maradandó sérülést szenvedett" személyek jogosultak bármilyen kártérítésre.

Eközben egy 16 éves tinédzsernek 225 000 dolláros kártérítést ítélt meg a szingapúri egészségügyi minisztérium, miután a Pfizer COVID-19 vakcinája miatt szívrohamot kapott.

https://pokolafoldon.hu/pandemia/svedorszag-uj-torvenyt-fogad-el-a-covid-vakcinak-altal-karosultak-kartalanitasara