MTI:
“Mintegy 240 tonna hamisított, rákkeltő, újrahasznosított főzőolaj,
úgynevezett “csatornaolaj” került forgalomba Tajvan szigetén, ahol más
termékek gyártásához alapanyagként is használták – jelentette a helyi
média a hétvégén.
A konyhai hulladék,
sertésbőr és -zsír, valamint bőripari melléktermékek felhasználásával
készült áru egy étolajgyártó vállalathoz, a neves kaohsziungi Chang
Guannhoz került, amely körülbelül 780 tonna étolaj készítéséhez
használta fel. Ebből 22 városban, illetve megyében értékesített
élelmiszer-feldolgozóknak, piacoknak, iskoláknak, étkezdéknek.
A
tajvani kormányzat első embere, Csiang Ji-hua személyesen rendelte el,
hogy vonják vissza annak a 235 vállalatnak a termékeit, amelyek
élelmiszer- és olajtermékeikhez a kétes eredetű és minőségű alapanyagot
használták. Szakértők ugyanis megállapították, hogy a főzőolaj emberi
fogyasztásra alkalmatlan.
Az eddig nyilvánosságra nem hozott
nevű, engedélyekkel nem rendelkező, két településen több mint tíz
üzemmel rendelkező alapanyag-gyártó egy pingtungi rutinellenőrzés során
bukott le. Eddig hat embert vettek őrizetbe, több cég működését
felfüggesztették.
A Chang Guann étolajforgalmazó
elnöke nyilvánosan bocsánatot kért és tételesen ismertette, hogy tavaly
február óta mikor és mennyi olajat vásároltak a pingtungi cégtől.
A kormányzat szóvivője közölte, az
ügyben rendkívüli ülést tartottak az egészségügyi, a gazdasági, a
környezetvédelmi és a mezőgazdasági tárca vezetői, az illetékes
hatóságokat pedig alapos vizsgálatra utasították, a felelősök súlyos
büntetésre számíthatnak.
Közben sorra derül ki, hogy mely
vállalatok mely termékeihez, így például szárított húsokhoz, vagy
húskrémekhez használtak mérgező olajat. Sajtójelentésekből arra lehet
következtetni, hogy több száz, vagy akár ezer termékhez használták fel a
hamisított olajat.
Szakértők becslése szerint a 23
millió tajvani polgárnak körülbelül a feléhez juthatott szennyezett
termék, de a fogyasztott mennyiség nem valószínű, hogy
egészségkárosodást idézne elő.
A Tajvanon nagy botrányt kavart ügy
aggodalmat keltett a hongkongi és a szárazföldi kínai hatóságokban is.
Mindkét helyen megkezdték annak kiderítését, hogy került-e, és ha igen,
hová és mennyi az egészészségre ártalmas termékekből a helyi piacra. A
pekingi országos minőségfelügyelet közlése szerint eddig nem találtak
valószínűsíthetően szennyezett import tételeket.”
Bal-Rad komm:
Ez egy távol-keleti hír. – De ezzel kapcsolatban nézzük a hazai
helyzetet: Nos, találkozott már valaki olyan emberrel, aki az étolajtól
beteg lett? – Mert multiknak köszönhetően, – ez a fajta betegség
terjedőben van hazánkban is.
Hogy mitől? – Mert már maga az étolaj
‘meleg’ gyártási technológiája is számtalan egészségre káros anyagot és
vegyszert használ. (Kivéve a hidegen préselt olajat).
De, hogy ennél van még rosszabb helyzet
is, – és még ezt is hamisítják, a profit érdekében… nem hittük volna. Az
egészségügyi helyzet rosszabb lehet, mint eddig gondoltuk, – mert azt
ugye nem hiszi senki, hogy ez egyedi tajvani probléma?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése