Xenia Judajeva, a Rosszija Bank elnökhelyettese javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy mostantól a Független Államok Közösségén belül az országok minden, egymás közötti kifizetést rubelben intézzenek.
"A FÁK tagállamok közti kifizetések kapcsán már korábban is felmerült a kérdés; miért idegen valutában intézik a kifizetéseket?" Az alelnök kifejtette, hogy se a dollár, se az euró használata nem biztonságos, mert előbbi esetében az amerikai, utóbbi esetében az európai pénzrendszeren kell keresztülmenjen a kifizetés. A közelmúlt tapasztalatai mutatják, hogy a FÁK tagállamok közti kifizetéseket politikai okokból is bármikor blokkolhatná az USA vagy az Európai Unió, ha elővigyázatlanok és dollárt vagy eurót használnak.
Korábban Mihail Szuhov, az orosz Központi Bank elnökhelyettese egy nemzetközi bankfórumon kifejtette, hogy a nyugati bankok nyilvánvalóan a tiszta üzlet elé helyezik a politikát, így egyetlen logikus lépést lehet csak tenni, átállni a nemzeti valuta használatára.

Szuhov elmondása szerint az orosz valuta és az új orosz pénzrendszer minden térségi állam számára alternatíva a nyugati pénzrendszerrel szemben, melyet a nyugati országok politikai érdekeik szerint bármikor blokkolhatnak.
Oroszország pénzügyminisztériuma mostanra kidolgozta az új rendszert, ami alapján az árucikkekért közvetlen rubelben lehet intézni a kifizetéseket. Ezt az új rendszert a közeljövőben beiktatják a FÁK tagállamok tekintetében is. Korábban a Krím-félsziget Oroszországhoz csatlakozása miatt döntöttek úgy a nyugati országok, hogy a VISA szolgáltatásait elérhetetlenné teszik Oroszországban, ami felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugati pénzrendszer kézivezérlés szerűen kiszolgálja az atlantisták politikai érdekeit.
Oroszország számos kereskedelmi partnere - Kína és több európai ország - már rubelben intézi a kifizetéseket.


http://www.hidfo.net/2014/09/05/fuggetlen-allamok-kozossege-atallhat-rubel-hasznalatara