Niamey, 2024. július 7. vasárnap (MB)

Három afrikai ország, Burkina Faso, Mali és Niger konföderációt alakított, hogy megszabaduljon a nyugati ellenőrzéstől, és fegyveres erőinek összevonásával is biztosítsa függetlenségét Franciaországgal és az Egyesült Államokkal szemben – jelentette a Magyar Békekör tudósítója vasárnap.

Niameyben szombaton megtartott csúcsértekezletén Abdourahamane Tchiani tábornok, a Nigeri Haza Megóvása Nemzeti Tanácsának elnöke, Ibrahim Traoré százados, Burkina Faso ideiglenes elnöke, és Assimi Goïta, Mali ideiglenes elnöke végleg és visszavonhatatlanul felmondta tagságát a volt gyarmattartók ellenőrzése alatt álló Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségében (ECOWAS), és meghatározta új együttműködésének módozatait a 2023. szeptemberében létrehozott Sahel Államainak Szövetségében (AES).

A 71 millió lelket számláló, a fekete kontinens területének 6 százalékát képező konföderáció elnökévé Mali vezetőjét választották meg egy évre.

Az AES a szuverén fejlődés biztosítását tartja fő céljának. Ennek érdekében katonailag is összefog a neokolonialista érdekek szolgálatába szegődött Alkaidás és Iszlámállamos terroristák ellen. Március elején Dzsihád-ellenes közös katonai erőt állítottak föl.

Gazdasági téren a mezőgazdaság fejlesztését, a vízellátást, az energia utánpótlást és a közlekedést nevezték meg stratégiai céljuknak. AES-beruházási bankot létesítenek. Zárónyilatkozatukban ugyanakkor nem tesznek említést közös valuta létrehozásáról, és kilépésükről az afrikai frank közösségből (CFA).

Burkina Fasoban, Maliban és Nigerben az elmúlt években hazafias katonai vezetés ragadta magához a hatalmat a nyugati érdekeket kiszolgáló polgári vezetéstől. Felmondták a franciákkal kötött katonai megállapodásokat, és felszámolták a francia támaszpontokat. Niger távozásra szólította fel a területén állomásozó 1100 fős amerikai haderőt is, mely modern drónindító központot létesített az ország középső részén fekvő Agadeznél. Mali kitessékelte az ENSZ Minusma néven ismert katonai misszióját, mert úgy ítélte meg, hogy nem az afrikai ország érdekét szolgálja, hanem a nyugati érdekeket.

A konföderáció három tagja Oroszországgal, Iránnal és Törökországgal építi kapcsolatait. Úgy ítélik meg, hogy rájuk szuverén fejlődésüket elősegítő őszinte partnerként számíthatnak.+++

Kiadta: Magyar Békekör