Moszkva, Pretoria, 2023. június 1. csütörtök (MB)

Az amerikai dollárt háttérbe szorító közös tartalékvaluta létrehozásán dolgoznak a Brazíliát, Dél-Afrikát, Indiát, Kínát és Oroszországot tömörítő BRICS közösség pénzügyminisztériumai és központi bankjai – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

Alekszej Overcsuk orosz miniszterelnök-helyettes közlése szerint a téma a BRICS augusztusi dél-afrikai csúcstalálkozójának napirendjén is szerepelhet.

A tagállamok valutáiból képzett közös érték alapján létrehozandó valutát az elszámolási rendszerben is használnák.

A BRICS tagországai már eddig is nemzeti valutában igyekeztek elszámolni egymás közti kereskedelmi forgalmukat, a dollár teljes, vagy részleges kikapcsolásával. A BRICS-hez csatlakozni készülő államok, köztük Irán is részben nemzeti fizetőeszközzel folytat kereskedelmet Kínával és Oroszországgal.

Az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) márciusra már 90 százalékban átállt a nemzeti valutában történő fizetésre.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök is szorgalmazza, hogy a dollár és az euró helyett olyan közös tartalékvalutát hozzanak létre, amely a BRICS közösség szuverén fejlődésének nyit teret, és elősegíti a BRICS Új Fejlesztési Bankjának keretében hozott közös döntések és megállapodások valóra váltását.+++

Lásd még: https://bekekor.wordpress.com/2023/04/04/kikapcsoljak-a-dollart-a-brazil-kinai-kereskedelembol/

 

Kiadta: Magyar Békekör