Moszkva, 2022. november 2. szerda (MB)

Az ukrán vezetés írásos garanciát nyújtott Oroszországnak arra, hogy többé nem fog megtámadni olyan orosz hajókat és létesítményeket, amelyek arra szolgálnak, hogy exportálhassák a gabonát a Fekete-tengeri humanitárius vízi úton keresztül. Oroszország elfogadta az ígéretet, tudatta, hogy továbbra is részt vesz a gabona-megállapodásban, de ha Ukrajna megszegi az ígéretét, felmondja a július 22-én kötött isztambuli megállapodást – jelentette a Magyar Békekör szerdán.

Kijev az ENSZ és Törökország közbenjárására vallott színt, és ígérte meg Moszkvának, hogy „a tengeri humanitárius folyosót a fekete-tengeri kezdeményezés és a kapcsolódó, a Közös Koordinációs Központra vonatkozó rendelkezés szigorú betartásával fogják használni.”

Oroszország azért függesztette fel részvételét a megállapodásban, mer az ukrán fegyveres erők brit segédlettel október 29-én drón-és torpedó-támadást intéztek Szevasztopolnál horgonyzó orosz hadi- és kereskedelmi hajók ellen. A támadást a gabonaszállításra létesült humanitárius folyosó kihasználásával intézték, de az oroszok kivédték, s egyetlen hajójuk sem sérült meg.

Egyidejűleg szerdán bekérették az orosz külügyminisztériumba Nagy-Britannia moszkvai nagykövetét. Elé terjesztik annak bizonyítékait, hogy az orosz hajók ellen intézett október 29-i támadásban a britek is részt vettek. Az orosz külügyminisztérium jelezte, hogy ezeket a bizonyítékokat nyilvánosságra hozzák, amint a brit nagykövet elé tárták.

Megfigyelők szerint azzal, hogy elfogadta a kijevi garanciákat, Moszkva jelezni kívánta, hogy készen áll béketárgyalásra is Ukrajnával, ha Kijev tudomásul veszi az új realitásokat. Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán így nyilatkozott erről: „Továbbra is egyértelmű jelzést várunk a kijevi rezsimtől arra, hogy az új területi realitások és a harci helyzet figyelembevételével folytatni kívánja a tárgyalást”.+++

Lásd: https://www.facebook.com/bekekor/posts/pfbid02CCx7o6EFafnZDzdb337neofgnR8nYNMGeCABJsxXMvCNnzxh4rJ75d6DWjusEnRVl

Kiadta: Magyar Békekör

November 2-án Oroszország újra részt vett a gabonakereskedelemben, miután Kijev garanciákat nyújtott arra, hogy nem használja katonai célokra a fekete-tengeri biztonsági folyosót.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Biztonsági Tanács állandó tagjaival tartott találkozón megerősítette, hogy Kijev garantálta a gabonaexportban részt vevő hajók biztonságát. Az orosz elnök utasította a védelmi minisztériumot, hogy ismét vegyen részt a gabonaüzletben. Egyúttal figyelmeztetett, hogy ha Ukrajna megsérti a biztonsági garanciákat, Moszkva kiléphet a megállapodásból.

Oroszország azután függesztette fel részvételét az üzletben, hogy Ukrajna és a NATO a gabonafolyosót felhasználva megtámadta a fekete-tengeri flottát. Az orosz fél azt követelte a kijevi rezsimtől, hogy biztosítsa, hogy a folyosókat nem használják katonai célokra.

Az orosz elnök szerint Törökország az orosz katonai adatok szerint "ilyen biztosítékokat adott Ukrajna".

"Tehát, ha a jövőben, amennyiben Ukrajna megszegi kötelezettségeit, kilépünk ebből a megállapodásból, akkor az Ukrajna területéről leszállított teljes mennyiséget ingyenesen eljuttatjuk a legszegényebb országoknak" - biztosította Putyin.

Putyin azt állította, hogy Oroszország még abban az esetben is, ha kilép a megállapodásból, továbbra is szállít gabonát a legszegényebb országoknak világszerte. Az orosz elnök ismét bírálta az ukrán gabonaüzlet végrehajtását, mivel szinte az összes ukrán gabonát az EU-ba küldik. Az ukrán gabonának mindössze 4%-át szállították a legszegényebb országokba, és az egész alku az EU érdekeinek biztosítására irányul.

https://southfront.org/russia-resumed-participation-in-grain-deal/