Július 31-én Azerbajdzsán azzal vádolta Örményországot, hogy megtámadta katonai állásait a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah térségében.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium közleményében azt állította, hogy az örmény erők tüzet nyitottak a Gadabay, Kalbajar és Khojavend településeken lévő állásaira. A minisztérium nem számolt be se áldozatokról, se anyagi veszteségekről az állítólagos örmény támadás következtében.

"Július 30-án estétől kezdve és július 31-én éjszaka folyamán az örmény fegyveres erők egységei kézifegyvereket használva intenzív tűz alá vették az államhatár Gadabay és Kalbajar régiói irányában állomásozó azerbajdzsáni hadsereg állásait.

Továbbá az Azerbajdzsán területén, ahol az orosz békefenntartók ideiglenesen állomásoznak, illegális örmény fegyveres alakulatok tagjai különböző kaliberű fegyverekkel és mesterlövészpuskákkal tüzet nyitottak a Khojavend régió Amiranlar települése irányában lévő azerbajdzsáni hadsereg állásaira" - áll a közleményben.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium hozzátette, hogy csapatai "megtorló intézkedéseket" tettek az örmény támadás után, további részletek közlése nélkül.

Örményország tagadta az azerbajdzsáni vádakat. Az örmény védelmi minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy a helyzet Hegyi-Karabahban stabil.

"Azerbajdzsán védelmi minisztériuma újabb félretájékoztatást terjesztett, azt állítva, hogy az örmény erők július 30-án késő este kézifegyveres tüzet nyitottak az örmény-azerbajdzsáni határ keleti és délkeleti részén lévő azerbajdzsáni állások felé. A helyzet az örmény-azerbajdzsáni határon viszonylag stabil és az örmény fegyveres erők teljes ellenőrzése alatt áll" - áll az örmény közleményben.

Jelenleg több száz orosz békefenntartó állomásozik Hegyi-Karabahban, hogy érvényt szerezzenek a tűzszüneti megállapodásnak, amelyet a térségben lévő örmény erők ellen 2020-ban indított nagyszabású azerbajdzsáni offenzíva után kötöttek. Az offenzíva során, amely mindkét oldalról mintegy 7000 katona és civil életét követelte, a régió nagy részét Azerbajdzsán foglalta el.

A helyzet Hegyi-Karabahban március óta stabil, amikor egy sor azerbajdzsáni csapás három örmény katona életét követelte.

Azzal, hogy Örményországot a tűzszünet megsértésével vádolja Hegyi-Karabahban, Azerbajdzsán talán ürügyet próbál szolgáltatni arra, hogy folytassa katonai műveleteit a térségben, miközben Oroszország még mindig az Ukrajnában zajló különleges katonai műveletével van elfoglalva.

https://southfront.org/azerbaijan-says-its-military-responded-to-attack-by-armenian-forces-in-karabakh/