Lövésekről érkeztek jelentések Novi Pazarból, Szerbia déli részén, a koszovói határ közelében.

Kosovska Mitrovicában megszólaltak a légi szirénák a közelgő veszély miatt.

Az emberek nagy számban gyűlnek össze, a Szerb Köztársaság zászlói és más hazafias jelvények is jelen vannak.
Koszovói különleges erők az ország északi részén lévő járőrök határátkelőhelyre tartanak.

A szerb fegyveres erők egységei a koszovói határon gyülekeznek, hogy biztosítsák az önjelölt köztársaság szerb lakosságának biztonságát.

Szerbia a koszovói határokhoz gyűjti hadseregét, beleértve a harci repülőgépeket is...

A közösségi média felhasználói szerint több tucat rendőrautó indult el Pristinából Kosovska Mitrovicába egy új konvoj részeként....

Koszovó északi, szerbek lakta területein megszólaltak a légvédelmi szirénák, és az emberek barikádokat építenek – írja a Vecernje Novostyi honlapja. Legmagasabb készültségbe helyezték a szerb hadsereget.

 

 

Aleksandar Vučić szerb elnök vasárnap a polgárokhoz intézett beszédében közölte, hogy az önhatalmúlag kikiáltott Koszovó rendőrsége augusztus 1-jén éjfélkor hadműveletet indít a tartomány északi részén, és megakadályozza a szerb hatóságok által kiállított személyi okmányokkal rendelkező polgárok belépését, valamint akciót kezdeményez a szerb rendszámú járművek “Koszovói Köztársaság” feliratú rendszámokra történő átíratására.

Vučić felszólította a koszovói albán hatóságokat, hogy tartsák fenn a békét, és figyelmeztetett, hogy amennyiben a koszovói szerbek ellen agresszív lépéseket tesznek, “Szerbia győzni fog”.

A koszovói miniszterelnök délután Pristinában tartotta a “Nemzetbiztonsági Tanács” ülését. Az önhatalmúlag kikiáltott köztársaság hatóságai ezután közölték, hogy augusztus 1-jétől készek megtiltani a szerb személyi okmányok használatát a belépési pontokon, és megkezdik a gépkocsik átregisztrálását.

“Este 6 óra (moszkvai idő szerint 7 óra) után Kosovska Mitrovicában légiriadót léptettek életbe…

A polgárok barikádokat építenek Rudarénál, a Pristina-Leposavic autópályán és Zvecan város közelében. Az utakat lezárták” – számol be a portál.

Videó

Észak-Mitrovicában a szirénák körülbelül két órája nem szólnak, és most nagyon kevés ember van az utcákon - írja a Koszovó online.


https://pokolafoldon.hu/politika/folyamatos-lovoldozes-a-szerb-koszovoi-hataron-legitamadasi-szirenak-megszolalnak-koszovoban


...............

Manipulációk és szimbolikájuk az idő prizmáján keresztül

A koszovói nacionalisták erőszakkal kiűzik a szerbeket saját országukból az első világháború kezdetének napján, augusztus 1-jén.

108 évvel és 3 nappal ezelőtt Ferenc Ferdinándot és feleségét meggyilkolták. A boszniai szerbek toborzását a brit titkosszolgálatok kezdeményezték, ami végül az első világháborúhoz vezetett.

És most a szerbek koszovói tartózkodási jogának teljesen indokolatlan megvonását a NATO-erők felügyelik. De az a vicces, hogy nem minden NATO-tag ismerte el Koszovót teljes jogú államként, mégis ott állomásoztatják katonáikat.

A koszovói rendőrség különleges alakulatai megvertek egy szerb állampolgárt, amikor megpróbálta leküzdeni a Kosovska Mitrovica város szerbek által emelt barikádját - jelentette a Kurir újság. Az újság szerint az áldozatot kórházba szállították.

A Szerb Hírmondó szerint az albánok most a közigazgatási határ mentén fekvő településeken élnek.

Kosovska Mitrovicában, a szerbek lakta Észak-Koszovó és Metóhia közigazgatási központjában ismét bekapcsolták a lakosokat veszélyre figyelmeztető szirénákat - jelentette a Kurir televízió.

Közben Aleksandar Vučić szerb elnök a vezérkari épületbe sietett.

https://pokolafoldon.hu/politika/koszovoi-villamcsapas