A Fekete-tengeren egy orosz hadihajóról kilőtt Kalibr cirkálórakéták behatoltak - és mélyen belerepültek - az ukrajnai Lviv közelében lévő Beszkidy vasúti alagútba, és felrobbantak, megsemmisítve az alagutat.

Ez volt az Ukrajnába szállított NATO-fegyverek kulcsfontosságú vasúti útvonala.

Az 1,8 km hosszú alagút a Kárpátok alatt halad. Ez a második leghosszabb (a Lutuginszkij után). A lvivi vasútvonal része.

A történelmi egyvágányú alagutat 1886-ban építették az osztrák-magyar időszakban . A régi alagút vészhelyzetessé vált állapota miatt 2007-ben úgy döntöttek, hogy új, kétvágányú alagutat építenek, amelyet a régitől 22 méterrel délre, azzal párhuzamosan fektettek le.

Az új alagút hivatalos megnyitására 2018. május 24-én került sor Petro Porosenko ukrán elnök részvételével; a vonatforgalom május 25-én indult meg rajta.

Ukrajna számára az új Beszkidi-alagút stratégiai jelentőségű, mivel ezen az útvonalon szállítják az árukat az ország nyugati határa felé, valamint a tranzitáruk több mint 60%-át Nyugat- és Közép-Európa felé .

Megépítése nagyszerű mérnöki teljesítmény volt.

Egy hónappal ezelőtt, május 2-án Ukrajna megerősítette a Beszkidij-alagút biztonságát, amely a fegyverek, felszerelések, üzemanyagok és kenőanyagok vasúti szállítását biztosítja Közép-Európából Ukrajnába. Kijevben attól tartottak, hogy Oroszország lecsap a létesítményre, hogy elvágja a NATO fegyverszállítmányokat.

"A cél az, hogy megpróbálják megzavarni a vasútvonalat, és leállítani a szövetségeseink üzemanyag- és fegyverszállítását" - mondta Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

Nos, az alagutat valójában megsemmisítették.


https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/kalibr-cirkaloraketak-leromboltak-a-beszkidi-vasuti-alagutat-fontos-nato-fegyverek-utvonala