Az országok között számos kétoldalú megállapodás van érvényben, mind kereskedelmi, diplomáciai, mind katonai téren. Közös közlekedési és katonai projektek vannak folyamatban. A kölcsönös kereskedelmi forgalom 2021-ben 7,42 milliárd dollárt tett ki.

2019. augusztus 10-én az országok kihirdették egy közös vállalat létrehozását a precíziós fegyverek, valamint a rakéta- és űrtechnológiák területén, az ukrán "Ukrspetseksport" állami vállalat és a török "Baykar Defence" részvételével. Megjegyzik, hogy azért hozták létre, hogy egyesítsék a fegyverek közös tömeggyártására irányuló erőfeszítéseket.

Oroszország különleges katonai művelete során a török politikai vezetés nem foglalt határozottan állást, annak ellenére, hogy elítélte a művelet megkezdését, nem vezettek be gazdasági szankciókat Oroszország ellen, és a kapcsolatok formálisan sem romlottak.

Ugyanakkor az ukrán fegyveres erők aktívan használják a Baykar Defence üzemben gyártott török Bayraktar TB2 UAV-kat. Az orosz katonai műveletek megkezdése előtt a török oktatók aktívan részt vettek az ukrán hadsereggel való konzultációban és a védelmi termékeik használatának megtanításában. Miután Moszkva megkezdte katonai műveletét, a török fél hivatalosan demonstrálta, hogy nem vesz részt a konfliktusban, ugyanakkor a török fél fegyverszállításai (különösen az UAV-k) aktívan zajlanak a Tekirdagból (Bayraktar gyár) a lengyelországi Rzeszow repülőtéren keresztül Ukrajnába vezető útvonalon, amit a "Flightradar24" nemzetközi szolgálat adatai is megerősítenek.

Továbbá márciusban, a béketárgyalások személyes tárgyalási fordulóját követően Mihail Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója megbeszélést folytatott a Baykar Defence vezérigazgatójával, Haluk Bayraktarral, és megállapodtak egy újabb adag Bayraktar TB2 UAV szállításáról. Ezek számáról nyílt forrásokban nincs információ.

Mihail Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója Haluk Bayraktarral, a török Baykar Makina cég vezetőjével. 2022. március 29.

2022 februárjában Ukrajna és Törökország megállapodott abban, hogy közös UAV-gyártást nyitnak Kijev régióban, Vaszilkiv városában, ahol az üzem aktív építése folyamatban van. Különösen a legújabb ANKA UAV-k gyártásának megkezdését tervezték. Az ukrajnai katonai műveletek azonban megváltoztatták a terveket.

Korábban az orosz média arról számolt be, hogy Mariupolba mintegy 150 török katonát szállítottak, akiknek feladata az ukrán oldalon való részvétel a háborúban (mégpedig az Azov zászlóalj részeként), valamint a szállított Bayraktar UAV-k irányítása volt. A március 29-i isztambuli tárgyalások során a török elnök kezdeményezte, hogy Mariupolból Zaporizzsja felé humanitárius folyosót nyissanak a városban élő török állampolgárok számára. Tekintettel arra, hogy a civilek nagy részét evakuálták a városból, Erdogan célja nyilvánvalóan a török hadsereg kivonása volt.

Jelenleg a Motor Sich szervizeli a Baykar Defence termékeit Ukrajnában. Az ukrán-amerikai biológiai program dokumentumainak tanulmányozása során újabb részletek kerültek napvilágra.

Az orosz védelmi minisztérium nyilatkozatai szerint: "...figyelemre méltó az ukrán Motor Sich cég megkeresése a török Baykar Defence pilóta nélküli repülőgépek gyártójának. A dokumentum 2021. december 15-i keltezésű. Lényege: annak kiderítése, hogy ez az UAV felszerelhető-e 20 litert meghaladó kapacitású aeroszolszóró rendszerekkel és mechanizmusokkal".

Miközben az ilyen UAV-k repülési hatótávolsága akár 300 km is lehet, a biológiai készítményekkel felszerelt tartályokkal együtt valós veszélyt jelentenek a biológiai fegyverek nagyszabású alkalmazására az Orosz Föderáció területén.

A dokumentum beolvasása a Baykar Makina török ​​cég válaszával az ukrán Motor Sich cég kérésére.

 

Valójában arról beszélünk, hogy a kijevi rezsim kifejlesztette a biológiai fegyverek célba juttatásának és használatának technikai eszközeit, amelyek az Orosz Föderáció ellen is felhasználhatók.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/torokorszag-mint-kijev-rejtett-szovetsegese