Egy új jelentés szerint a COVID-19 elleni vakcina kifejlesztésére irányuló globális nyomás kilenc új "vakcinamilliárdost" hozott létre, akik együttesen 19,3 milliárd dollár nettó vagyont gyűjtöttek össze.

A jelentés szerzője, a People's Vaccine Alliance szerint a gyógyszeripar monopóliuma a COVID elleni vakcinákra hatalmas vagyongyarapodást eredményezett néhány ember számára.

A kilenc új "oltóanyag-milliárdos" mellett az egészségügyi és humanitárius szervezetek, világvezetők és közgazdászok koalíciója szerint "nyolc meglévő milliárdos - akik kiterjedt portfólióval rendelkeznek a COVID-19 oltóanyaggal foglalkozó gyógyszeripari vállalatokban - összesített vagyona 32,2 milliárd dollárral nőtt".

Anna Marriott, az Oxfam egészségügyi politikai menedzsere, a People's Vaccine Alliance tagja elmondta:

"Ezek a milliárdosai annak a hatalmas profitnak, amelyet számos gyógyszeripari vállalat az oltóanyagokra vonatkozó monopóliumából szerez. Ezeket az oltóanyagokat közpénzből finanszírozták, és elsősorban globális közjónak kellene lenniük, nem pedig magánprofit lehetőségnek"."

A koalíció új oltóanyag-milliárdosok listáján négy mágnás szerepel, akik az amerikai vakcinagyártó Moderna cégből profitáltak, a BioNTech vezérigazgatója és a kínai CanSino Biologics vakcinavállalat három társalapítója.

A kilenc milliárdos, vagyonuk sorrendjében a következők:

Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója, aki jelenleg 4,3 milliárd dollárt ér.

Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója és társalapítója, jelenleg 4 milliárd dollárt ér.

Timothy Springer, immunológus és a Moderna alapító befektetője, jelenleg 2,2 milliárd dollárt ér.

Noubar Afeyan, a Moderna elnöke, jelenleg 1,9 milliárd dollárt ér.

Juan Lopez-Belmonte, a spanyol Rovi gyógyszergyártó cég elnöke, aki megállapodást kötött a Moderna vakcina összetevőinek előállításáról, és most 1,8milliárd dollárt ér.

Robert Langer, tudós és a Moderna alapító befektetője, aki 1,6 milliárd dollárt ér.

Zhu Tao, a CanSino Biologics társalapítója és tudományos vezetője, 1,3 milliárd dollárt ér.

Qiu Dongxu, a CanSino Biologics társalapítója és vezető alelnöke, jelenleg 1,2 milliárd dollárt ér.

Mao Huihua, a CanSino Biologics társalapítója és vezető alelnöke, jelenleg 1 milliárd dollárt ér.

A nyolc meglévő milliárdos, akiknek vagyona a világjárvány idején ugrott meg, között olyan befektetők is vannak, akik a COVID vakcinák monopóliumát birtokló gyógyszeripari vállalatok részvényeivel rendelkeznek.

A mutációk egy éven belül vagy annál rövidebb idő alatt hatástalanná tehetik a jelenlegi COVID-oltásokat, figyelmeztetnek a járványügyi szakemberek.
A listán szerepel Pankaj Patel indiai milliárdos, a Cadila Healthcare elnöke, egy olyan gyógyszeripari vállalat, amely olyan gyógyszereket gyárt, mint a Remdesivir a COVID kezelésére, és amelynek vakcinája klinikai vizsgálatok alatt áll.

Szintén a listán szerepel Patrick Soon-Shiong orvos, akinek a COVID elleni vakcináját, az ImmunityBio-t választotta ki az amerikai kormány "Operation Warp Speed" elnevezésű programja, amely a COVID elleni vakcinák bevezetésének felgyorsítására irányul.

Az új oltóanyag-milliárdosok csatlakoznak a világjárványból szintén profitáló más ultragazdag elithez. Közéjük tartozik a Tesla-vezér Elon Musk, az Amazon-vezér Jeff Bezos, a Facebook-vezér Mark Zuckerberg, a Microsoft-vezér Bill Gates és a Google társalapítói, Larry Page és Sergey Brin - mindannyian felkerültek a Forbes 10 legnagyobb milliárdos nyereséglistájára, és "együttesen 488 milliárd dollárral gyarapították vagyonukat 2020 eleje óta".

*

A People's Vaccine Alliance új jelentése feltárja, hogy a Big Pharma monopóliuma a COVID vakcinákra hogyan generált hatalmas vagyongyarapodást egy maroknyi ember számára.