Az Európai Unió külügyminiszterei február 16-ig elhalasztották az újabb oroszellenes szankciók beiktatását. Laurent Fabius francia külügyminiszter a mai nap folyamán Brüsszelben tartott külügyminiszteri találkozót követően nyilatkozta ezt a sajtónak, ahol felvázolta a megbeszélés főbb pontjait is. Mint kiderült, az újabb szankciók beiktatását ahhoz viszonyítják, hogy milyen eredményei lesznek a február 16-án, Minszkben tartott találkozónak. Fabius szerint a kérdést jövő hét hétfőn újra megvitatják, attól függően, hogy a találkozó milyen eredménnyel zárul.
Az MTI szerint viszont beiktatták a szankciókat, így a hazai sajtóban ennek kapcsán - jelenleg - két alternatív valóság létezik. Az Origo szerint Szijjártó Péter bölcs döntésnek nevezte az újabb oroszellenes szankciók beiktatását, emellett következetesen úgy beszélnek az újabb szankciókról, mintha a döntés szerint jövő hétfőn azok mindenféleképpen működésbe lépnének (a Minszkben szervezett találkozót mint feltételt, amin a beiktatás vagy nem-beiktatás múlik, pedig nem említik). A magyar sajtó egy része eközben lehozta, hogy az újabb szigorítások beiktatásáról a minszki találkozó eredményei alapján döntenek majd jövő hét hétfőn, most pedig elhalasztották.
Így gyakorlatilag szemmel látható a hazai sajtóban alakuló törésvonal. Egyes médiafelületek a nyugati elvárások alapján elkészítik a híranyagot, mielőtt az még ténylegesen megtörténne, miközben a leközölt hírek hitelességét nem ellenőrzik vissza. Hogy ki nem értette a találkozón történteket - Szijjártó, vagy a francia külügyminiszter - az vélhetően hamarosan kiderül. Kit tájékoztattak félre, kinek nem megbízható a tolmácsa? A magyar, vagy a francia külügyminiszternek? (mert a két nyilatkozat egymásnak ellent mond) Szándékos volt-e a félretájékoztatás? A francia külügyminiszter nyilatkozata alapján ugyanis hétfőn újratárgyalják a kérdést és a Minszkben történtek alapján határoznak, vagyis egyértelmű döntés még nem születhetett a beiktatásról, csak magáról a szankció tényleges elemeiről.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/09/szemmel-lathato-sajtoban-kialakult-toresvonal1