Alexandr Lukasenko belorusz államfő kijelentette, hogy Belorussziában elképzelhetetlen lenne az ukrán forgatókönyv megismétlődése. Az államfő szerint az ukrán "forradalom" kiváltó oka a korrupció és a rossz gazdasági helyzet volt, ami lehetővé tette, hogy idegen hatalmak azt kihasználják. "Ha a gazdaság megfelelően működik, nincs mitől félni - se színes forradalomtól, se idegen beavatkozástól - semmitől." - mondta Lukasenko a Grodno régió vezetőivel tartott találkozót követően. "De ha burjánzik a korrupció, a felelőtlenség, nemtörődömség - az ideális táptalaj a sokszínű forradalmak számára. Sőt, a színes forradalom győzelmének kiváltó oka lehet".
Lukasenko megjegyezte, hogy ezek voltak a problémák, melyek végül Ukrajnában forradalomhoz és a kormány eltávolításához vezettek. Belorusszia azonban mindezeket a feltételeket - a korrupciót, felelőtlenséget, nemtörődömséget - nem engedi meg magának, így az ukrán felforgatáshoz hasonló folyamat nem bontakozhat ki az országban.
Egy nemliberális demokrácia - Lukasenko a választások idején
Lukasenko elnök gyakran kommentálja a térségi államok kormányait ehhez hasonló, indirekt módon, így nem nehéz párhuzamot vonni, hogy ezeket a szavakat esetleg Orbán Viktornak szánta. Magyarországon burjánzik a korrupció, a felelőtlenség, a nemtörődömség. A hivatalnokok lefizethetőek, a politikusok nincsenek tisztában tetteik következményeivel, az országgyűlés sokszor inkább hasonlít egy unott teadélutánra, mint egy olyan összejövetelre, amin politikusok tízmillió állampolgár sorsáról döntenek. Már ha egyáltalán részt vesznek azon az "összejövetelen", és nem csak aláírják a jelenléti ívet, mint az iskolát kerülő rossz-tanuló, akinek kell a bizonyítvány, de tanulni, azt nem akar.
Lukasenko - még ha nem is szándékosan Orbán Viktornak címezte azt -, szavait komolyan kell venni, és a magyarországi politikára vonatkoztatni. Ha a kormány felelősen kezeli a gazdaságot, ha van munkalehetőség, van közrend és nincs korrupció, egy felforgatás kiteljesedése elképzelhetetlen lenne. Ha a kormány az emberek érdekeit képviselné, és tenne az ország felvirágoztatásáért (nem csak statisztikailag), a felforgatók akárhogy is agitálhatnák a civil szervezeteket, nem lennének se tüntetések, se általános elégedetlenség.
Következésképp éppen itt az ideje, hogy a kormány komolyan vegye a többségi társadalom elvárásait, és a politikában azokat jelenítse meg. A korrupció felszámolása egy megkerülhetetlen dolog, jelenleg ugyanis Washington gond nélkül meg tud venni egyes kormánytisztviselőket. Tűrhetetlen, hogy az amerikaiak bevásárolják magukat a magyar közéletbe. A többségi társadalmat is illene megkérdezni arról is, hogy akar-e még az Európai Unió tagja lenni, mert a kormány megítélése ezen áll vagy bukik. Ha ők nem lépnek ki, akkor jön majd egy párt, ami támogatja a kilépést. 2015. január 1-től él az Eurázsiai Gazdasági Unió, tehát Magyarország számára van alternatíva.


http://www.hidfo.net/2014/11/17/lukasenko-indirekt-modon-uzent-orbannak