Mint már kiderült a híradásokból, az ukrán elnököt, Petro Porosenkót támogató blokk kapta a legtöbb szavazatot az előrehozott parlamenti választásokon. Az Európa-párti csoportra a szavazatok 23 százaléka jutott, amivel megelőzték a jelenlegi miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk pártját is (ők a másodikok lettek). Aztán egy nem is olyan meglepő fordulat jön, amin kiakadt Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára. A világszervezet apparátusának első embere tegnap szóvivője, Stephane Dujarric révén értésre adta, hogy elítéli az oroszbarát szakadárok által Kelet-Ukrajnában külön kiírt választásokat. A november 2-ra kiírt kelet-ukrajnai választások - szerinte - ugyanis megsértik Ukrajna területi egységét, alkotmányát és törvényeit. "Ezek a választások súlyosan aláássák a minszki jegyzőkönyvet és memorandumot, amelyet sürgősen és maradéktalanul végre kell hajtani" - örjöngött Dujarric.

A szóvivő rámutatott:
a főtitkár mindenkit a megállapodások betartására szólított fel, és arra, hogy törekedjen a konfliktus békés lezárására. Hangsúlyozta a stabilitás helyreállításának, valamint Ukrajna szuverenitása és területi épsége tiszteletben tartásának fontosságát. Az Ukrajnában a hét végén megtartott parlamenti választások eredményeképpen a kijevi törvényhozásban a nyugati orientációjú, az ország egységét szorgalmazó pártok kerültek fölénybe.
Ezzel szemben Oroszország közölte, hogy el fogja ismerni a nyugati sajtóban "szakadároknak" titulált kelet-ukrajnai régió által vasárnapra kiírt választások eredményét.


Gölöncsér Miklós