Hídfő.net | Télen nem lesz iskola
Ukrajna oktatásügyi minisztériuma felajánlotta a kormánynak, hogy írjanak ki több mint egy hónapnyi téli vakációt az iskoláknak, hogy addig se kelljen fűteni az oktatási intézményeket és gázt tudjanak megtakarítani a tél átvészeléséhez. A minisztériumi javasat szerint a kieső időt az őszi és tavaszi szünetek megvonásával kompenzálhatnák, valamint azzal, hogy hatnapos tanítási heteket vezetnek be.
A szülék és tanárok egyaránt ellenzik a tervezett átalakítást, mivel számos iskolában a gyerekek így is hat napot kénytelenek bejárni, így a terhelést nincs hova fokozni. A sajtónak nyilatkozó minisztériumi forrás ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az iskolák a gyakorlatban nincsenek felkészülve arra, hogy lekapcsolhassák a fűtést a téli időszakra.
A kijevi kormány korábban bejelentette; még a fűtési szezon előtt minden nagyvárosban lekapcsolják a melegvizet, hogy elegendő földgázt tudjanak megtakarítani a fűtési szezonra. Szakértők szerint Kijevnek legfeljebb 3-4 napra elegendő földgáztartaléka van, ami egy hidegebb téli napon akár 24 óra alatt is elfogyhat, a vidéki települések fűtése pedig nem megoldott a télre. Egy ukrán parlamenti képviselő már felszólította a lakosságot, hogy vásároljanak szenet, tüzelőfát a közelgő fűtési szezonra, mert a gáztranzit-rendszer nyugati vállalatoknak kiárusítása miatt idén Ukrajnában nem lesz fűtés.


http://www.hidfo.net/2014/08/19/telen-nem-lesz-futes-az-ukran-iskolakban-hosszabb-teli-szunetet-irnak-ki