2014. augusztus 2., szombat

Gázai konfliktus – Mécsesekkel emlékeztek a palesztin áldozatokra Budapesten

  D_NOE20140801043
A magyarországi palesztin közösség tagjai a gázai konfliktus palesztin áldozataira emlékeznek a Lánchídon 2014. augusztus 1-jén. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Budapest, 2014. augusztus 1. péntek este. – A gázai konfliktus palesztin áldozataira emlékeztek péntek este Budapesten, a résztvevők a magyarországi palesztin közösség szervezésében mécseseket helyeztek el a Lánchídon.
A híd pesti hídfőjénél egy fekete lepellel letakart, jelképes koporsót helyeztek el, előtte pedig egy tablót állítottak fel, amelynek feliratai angolul, illetve magyarul, – Izrael, az izraeli termékek elleni bojkottra szólítottak fel, emellett az áldozatokról készült fotókat mutattak be.
A mintegy 150 demonstráló közül többen magyar vagy palesztin zászlókat tartottak a kezükben, sokan helyeztek el mécsest a Lánchíd járdáján. Az angol nyelvű transzparenseken a résztvevők békét, szabad Gázát és Palesztinát követeltek, illetve azt sürgették, hogy vessenek véget a vérontásnak.
A szervezők kétnapos megmozdulást hirdettek meg a gázai áldozatok számának növekedése miatt, a palesztin néppel való szolidaritás jeléül, ennek keretében csütörtökön a budapesti Szent István-bazilikánál tartottak demonstrációt.
Az izraeli hadsereg “Erős Szikla” fedőnéven hadműveletet indított július 8-án a Gázai övezetben. Palesztin források szerint eddig mintegy 1400-an vesztették életüket, köztük 861 civil. Izraeli sajtóértesülések szerint az izraeli oldalon három polgári lakos halt meg az összetűzésekben, és 61 katona esett el.
Netanjahu, Izrael miniszterelnöke, és Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete egybehangzóan állítják: “Izrael igazságos háborút vív és joga van megvédeni magát.” – Ezek szerint igazságosan és jogosan öltek meg 1400 palesztint, – nem tudni, valaki utána számolt-e: az 1400 palesztin és a 64 izraeli között az arány több, mint 21-szeres, a zsidók javára és a palesztinok hátrányára.
Mads Gilbert norvég orvos, egy gázai kórház sebésze mondja:
“Amit Izrael csinál, az valójában az erőszak mérhetetlenül aránytalan alkalmazása. Amit látunk, nemcsak az orrunkkal szagolunk,… úgy értem, ha megnézed ezeket az összeégett holttesteket… – azt hiszem különböző gránátok és töltetek mindenféle változatait használják.
Hogy egy időben érjék el épületek szétbombázását, mindenféle lakhelyek lerombolását és ugyanakkor maximális kárt okozzanak emberéletben.
Ezeket a repeszdarabokat nagyon nehéz eltávolítani,… mert halálosak. Ha behatolnak a testüregekbe, – a koponyába, a mellkasba, a hasba, – elvágják ott az ereket és a sérült rövid időn belül el fog vérezni, a repeszek méretétől függően.
De, ha nem is hatolnak be, … ahogy ez a sok gyerek volt itt, repeszdarabok százaival, – amihez le kell ülnöd és egyenként kell kiszedned, ami nagyon fájdalmas és persze veszélyes, mert elfertőződhet.
Szóval ezek, különböző fegyverek sokféle változatai, amiket egyfolytában használnak…”
D_NOE20140801045
A magyarországi palesztin közösség tagjai a gázai konfliktus palesztin áldozataira emlékeznek a Lánchídon 2014. augusztus 1-jén. MTI Fotó: Bruzák Noémi
MTI – Bal-Rad – SzRTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése