A Kiel Institute for the World Economy, 1914-ben alapit ott kutatóintézet belső anyagából kiderült, hogy a Patriot légvédelmi rendszer még az általam nem túl magasra taksált elfogási rátát sem tudja megugrani. Az elemzés oldalain többek között az alábbi adatok találhatóak meg.
Szóval... összességében a Patriot a rakéták mindösszesen 30%-át és a Geranium drónok 66%-át lövi le! A kutatóintézet részletekbe is belement.
Ez alapján a következő elfogási százalékokról beszélhetünk:
Kaliber rakéta: 50%-os elfogás.
Kh-59/69 rakéta: 22%-os elfogás esetében.
Iszkander-M: 4%-os elfogás.
S-300/400 rakéta: 0,6%-os elfogás
Kh-22 rakéta: 0,55%-os elfogás
És most jön a slussz poén: ezeket a számokat csak akkor tudja a Patriot produkálni, ha nem egy, hanem több elfogó rakétát indít a célpontok ellen, ergo az egyébként is igencsak elfogórakéta szűkében lévő Patriot rendszer egy-egy ellen ezen százalékok töredékét tudja felmutatni! Ne feledjétek egyetlen egy Patriot rakéta ára 4 millió dollár, vagyis hozzávetőlegesen 1,4 milliárd forint! Egy nagyobb orosz drón- és rakétatámadás esetén akár 200-250 rakéta kilövésére is igény lenne Ukrajna részéről, ami kvázi 1 milliárd, igen egy milliárd dollár jelentene! Kérem szépen ezzel az adattal számolva gondoljátok végig, hogy mit is jelent egy 60 milliárd dolláros amerikai támogatás Ukrajna számára hadászati értelemben. Segítek: igazából nem sokat!