Ali Hamenei iráni ajatollah nyilvános üzenetet tett közzé, miután az Ebrahim Raisi elnököt és más iráni tisztviselőket szállító helikopter lezuhant. Khamenei azt mondta, hogy ha a legkisebb bizonyíték lesz arra, hogy Izrael áll a helikopter lezuhanása mögött, Irán reakciója "mindent el sem tud képzelni" és Izrael eltűnik a térképről a cionistákkal együtt.

Irán legfelsőbb vezetője kijelentette: "Ha találunk egyetlen bizonyítékot is arra nézve, hogy Izrael részt vesz az iráni elnök helikopterének lezuhanásában, akkor túl fogunk reagálni, amit Izrael és szövetségesei el tudnak képzelni".

Az ajatollah továbbá nyugalomra szólította fel a lakosságot is.

„Mindenkinek imádkoznia kell ezeknek az embereknek az egészségéért, akik az iráni nemzetet szolgálják. A nemzetnek nem kell aggódnia vagy aggódnia, mert az ország közigazgatása egyáltalán nem fog megzavarodni” – mondta Khamenei is.

Irán elnöke meghalt. Raisi helikopterét összetörve és „teljesen kiégve” találták meg.

"Raisi elnök, a külügyminiszter és a helikopter összes utasa életét vesztette a balesetben" - mondta a magas rangú iráni tisztviselő a Reutersnek.

Az elnök hivatalos látogatásáról tért vissza az azerbajdzsáni határra, az azeri elnökkel közös gátavatásra.

https://szmm.substack.com/p/az-irani-ajatollah-ali-khamenei-nyiltan

Anthony Blinken külügyminiszter szerint az iráni nép és az egész világ jól járt Ebrahim Raiszi iráni elnök halálával.

„Szem előtt tartva azokat a szörnyű tetteket, amelyekben bíróként és elnökként is részt vett, és már nem lehet jobban érintett, igen. Az iráni nép valószínűleg jobban járt” – mondta Ted Cruz szenátor kérdésére, hogy »a világ jobb hely-e most, hogy Raiszi meghalt«.

Blinken elmondta, hogy az Egyesült Államok nem gyászolja Raiszi halálát, és nem fog az ENSZ-ben egy perces néma csendet hirdetni az emlékére. A külügyminisztérium ugyanakkor előző nap részvétet nyilvánított az iráni elnök halála miatt.

Az Ebrahim Raiszi iráni elnököt, Hosein Amir Abdollahian külügyminisztert és más tisztviselőket szállító helikopter május 19-én zuhant le az ország északnyugati részén. Május 20-án reggel Mohszen Mansouri iráni alelnök megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint az elnök és küldöttsége meghalt a helikopter lezuhanásában.

A küldöttség az azerbajdzsáni látogatásról tért haza, ahol Raiszi és azerbajdzsáni kollégája, Ilham Alijev részt vett a Giz Galasy vízerőmű megnyitó ünnepségén és a határ menti Arax folyón lévő Khudaferin vízerőmű üzembe helyezésén.

https://oroszhirek.hu/az-amerikai-kulugyminiszter-szerint-mindenki-jol-jart-az-irani-elnok-halalaval/