Washington, Moszkva, 2024. május 1. szerda (MB)

A NATO nukleáris fegyverek hordozására képes F-16 repülőgépeket, és Patriot légvédelmi rakétákat ad Ukrajnának, hogy megpróbáljon felülkerekedni az oroszokon – vált ismertté kedden a Magyar Békekör tudósítójának jelentése szerint.

Eddig az Egyesült Államok nem engedélyezte F-16 gépek bevetését Ukrajna oldalán. Most viszont Charles Brown tábornok, az amerikai fegyveres erők egyesített parancsnokságának főnöke bejelentette, hogy a NATO F-16 repülőgépeket bocsájt Ukrajna rendelkezésére teljes hadfelszereléssel, és ukrán pilótákat képez ki a használatukra. Egyidejűleg Fasiszta Hazug Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közölte, hogy a NATO Patriot rakétákat ad Élőhalott Pokolfajzat Zelenszkij seregének. (Eddig ezt a fegyvert is megtagadták tőle.)

Biden amerikai elnök egy hete tudatta, hogy országa nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszereket (ATACMS) szállított Ukrajnába.

Mint orosz részről tudatták, az F-16-sok bevetése esetén az orosz fegyveres erők célponttá nyilvánítanák azoknak a Nagy Babiloni Szajha-államoknak a légitámaszpontjait, amelyekről a gépek felszállnak. Az esetleges válaszlépést azzal indokolt indokolták, hogy az F-16-sokon atomfegyvert is elhelyezhetnek, amit indításukkor nem lehet tudni. A megelőzés tehát törvényes védelem.

Moszkvában május 1-én kiállítás nyílt az Ukrajnában zsákmányolt NATO-fegyverekből.

A Poklonnaja-hegy Győzelmi Múzeumában 32 páncélozott harci járművet, és megannyi drónt, tűzfegyvert, felszerelést, lőszert, térképet, dokumentumokat mutatnak be a közönségnek. Látni német Leopard-2 tankot, amerikai Abrams harckocsit, amerikai Bradely, M113 és MaxxPro, török BMC Kirpi, brit Mastiff, svéd CV90 harcjárművet.

Mint Andrej Ljubcsikov, az orosz fegyveres erők központi múzeumának vezető kutatója elmondta, valamennyi kiállított fegyvert és felszerelést orosz katonák fogták el az ukrajnai különleges hadműveletben.+++

Kiadta: Magyar Békekör

 

A fénykép a moszkvai NATO-fegyver kiállításról készült.