2023. augusztus 10., csütörtök

Az ukrajnai konfliktus békés rendezésének orosz feltételei

 

Moszkva, 2023. augusztus 10. csütörtök (MB)

Oroszország ahhoz a feltételhez köti az ukrajnai konfliktus békés rendezését, hogy Kijev felhagyjon Oroszország ellen irányuló ellenséges cselekedeteivel és terrortámadásaival, nyugati támogatói pedig beszüntessék az ukrán haderő telepumpálását fegyverrel – jelentette a TASZSZ csütörtökön Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes tájékoztatása alapján.

A konfliktus rendezésének alapja Ukrajna semleges státuszának megerősítése. Ukrajna nem tartozhat katonai tömbhöz – szögezte le Galuzin.

“El kell ismerni az új területi realitást, biztosítani kell Ukrajna demilitarizálását és nácitlanítását, valamint orosz ajkú polgárainak és nemzeti kisebbségeinek jogait, összhangban a nemzetközi jog követelményeivel” – tudatta az orosz külügyminiszter-helyettes.

A Magyar Békekör megjegyezte: az orosz kormány pár nappal az után állt elő újabb békejavaslatával, miután a dzsiddai nemzetközi konzultáció keretében Oroszország kizárásával kerestek kiutat az ukrajnai konfliktusból. (Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2023/08/09/kiutkereses-az-ukrajnai-konfliktusbol-dzsidda-merlege/

Az orosz külügyminiszter-helyettes megjelölte azokat a feltételeket is, amelyekhez Moszkva a gabonaszállítási megállapodás felújítását köti. Ezek a következők:

  • Vissza kell kapcsolni a SWIFT nemzetközi átutalási rendszerbe az orosz mezőgazdasági bankot, a Rosszelhozbankot;
  • Újra kell indítani a pótalkatrészek szállítását;
  • Ki kell alakítani a szállítási logisztika és a biztosítás rendszerét;
  • Lehetővé kell tenni az orosz vállalatoknak, hogy hozzáférjenek külföldi eszközeikhez.

Galuzin hangsúlyozta, Moszkva csak ezeknek a feltételeknek a teljesülése esetén hajlandó tárgyalni a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás felújításáról, a már megfogalmazott humanitárius kezdeményezéssel összhangban.

Oroszország azért mondta fel a 2022. júliusban kötött isztambuli gabonaszállítási egyezményt, mert a szerződésben érintett többi fél, Ukrajna, Törökország és az ENSZ nem teljesítette az Oroszországgal szemben vállalt kötelezettségeit.

Emiatt Ukrajna többé nem tud gabonát exportálni fekete-tengeri kikötőiből, hanem csak szárazföldön és Dunamenti kikötőiből tudja külföldre juttatni gabonájának egy részét.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése