Bécs, 2023. június 14. szerda (MB)

Az amerikai kormány 2014-ben azért buktatta meg az ukrán elnököt, mert Viktor Janukovics semleges Ukrajnát akart – tudatta Jeffrey Sachs amerikai közgazdász, akadémikus, közpolitikai elemző, a Columbia Egyetem és a Pápai Akadémia professzora azon a bécsi béketanácskozáson, amelyet a Nemzetközi Béke Iroda (IPB) rendezett június 10-11. között.

Online előadása keretében Sachs a következő fontosabb információkat osztotta meg a konferencia résztvevőivel:

Az EuroMajdan néven ismertté vált úgynevezett „színes forradalmat”, azaz puccsot politikailag Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes és az Egyesült Államok kijevi nagykövete irányította a CIA közreműködésével. Ők állították össze a Janukovics eltávolítása után hatalomra juttatott elnök és miniszterek nevét tartalmazó listát.

Az államcsínnyel az volt a céljuk, hogy bekerítsék Oroszországot, szabad kezet kapjanak vele szemben, hogy azt tehessék vele, mint amit Szaddam Huszein Irakjával szemben tettek Irak elözönlésekor.

Sachs megerősítette, hogy Gorbacsov és Bush máltai tanácskozásán (1989) amerikai részről vállalták, a NATO arasznyit sem fog Keletre terjeszkedni. (Erről ő Gorbacsov amerikai gazdasági tanácsadójaként értesült.)

A Máltán tett amerikai ígéretet szembeállította Zbigniew Brzezinskinek, Carter elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának nyolc évvel korábban elhangzott állításával, miszerint Ukrajna 2005-2010 között a NATO tagja lesz.

Hamisnak nevezte azt a nyugati állítást, amely szerint Oroszország kiprovokálatlan háborút folytatna Ukrajna ellen. Oroszország folytatni fogja a háborút, míg el nem éri a célját.

Ukrajnának semlegessé kell válnia – jelentette ki.

A háborút el lehetett volna kerülni, ha az USA nem akart volna rendszerváltást.

2022. márciusban, egy hónappal az orosz katonai beavatkozás után lehetőség nyílt a politikai megállapodásra Kijev és Moszkva között, de Washington leállította Kijevet, mert nem a kiegyezés, hanem Oroszország meggyengítése volt a célja. Az amerikaiaknak nem az ukránok fontosak, hanem az oroszok meggyengítése és legyőzése – mondta.

Az amerikai ígéret megszegésére mi sem jellemzőbb, mint az, hogy a NATO nem csak a volt szocialista országokat kebelezte be, hanem mára már tiszti állománnyal betöltött hivatalai vannak Ázsiában is Kína ellen.

Jeffrey Sachs John Fitzgerald Kennedy elnök kiegyezési politikáját ajánlotta követendőnek Bécsben elhangzott előadásán.+++

Kiadta: Magyar Békekör

az Orosz Föderáció védelmét szolgáló ukrajnai egészségügyi övezetnek Lvovon kell áthaladnia (Dmitrij Anatoljevics Medvegyev 19650914)