Odessza: Elevenen égtek meg az emberek a ‘Jobb Szektor’ támadásában

Odessza 2014 május 2Eredetileg Közzétéve |

– A tűzoltókat sem engedték oda a gyilkosok –

A Jobb Szektor aktivistái, kiegészülve nyugati zsoldosokkal és focihuligánokkal egész nap hadban álltak Odesszában az oroszpárti tüntetőkkel. A Jobb Szektorosoknak sikerült felgyújtaniuk a Szakszervezetek Házát, ahol több oroszpárti tüntető barikádozta el magát. A tűz elől kiugráló embereket a lent várakozó ‘Jobb Szektorosok’ és focihuligánok egyszerűen agyonverték.

38 orosz ajkú tüntető pusztult el a ‘Jobb Szektor’ barbár támadásában.

A jobb szektor banditái Molotov-koktélokkal gyújtották föl az épületet, ahová bemenekültek előlük az oroszpárti tüntetők és elbarikádozták magukat.

Az épület hamarosan lángolni kezdett, a bent lévők csapdába estek. hatalmas tűz tombolt már a 2. és a 4. emeleten. Több tüntető füstmérgezést kapott, s már nem volt ereje felmenekülni a tetőre. – Az utcára sem tudtak visszamenni, mert a bejárat is lángokban állt, de várták őket a jobb szektorosok, a szemtanúk megfogalmazása szerint, akik úgy viselkedtek, mint az állatok, és agyonverték azt, akinek sikerült kimenekülnie az épületből.

Aki pedig bent maradt, megfulladt, vagy elevenen égett el. – A rendőrség pedig jó ideig nem csinált semmit, – tétlenül nézte a barbár gyilkolást.

Végül 50 embert sikerült a tetőről lehozni, de 38 az életét vesztette.

A Russia Today tudósítójának, az Odessza regionális tanácsának helyettes vezetője; Alexandr Albu később elmondta, hogyan kezdődött az egész:

Elmondása szerint, május 2-án délután jöttek a városba a Jobb Szektor fegyveresei. A radikálisok azonnal meg is támadták az önjelölt kijevi kormány ellen tüntetőket. Molotov-koktélokat is dobáltak a fegyvertelen emberekre, akik mintegy 200-an voltak. Férfiak, nők vegyesen, és sok volt köztük az idősebb, 50-es, 60-as éveikben járó ember.

Ezt követően az orosz ajkú tüntetők bemenekültek a Szakszervezetek Házába, ahol elbarikádozták magukat.

A támadók kábító és könnygáz gránátokat, majd Molotov-koktélokat dobáltak az épületbe. Aki pedig kimenekült, azt brutálisan megtámadták újra. Azon a 38 emberen kívül, akik bent égtek és a jobb szektorosok agyonvertek, – még legalább 100-an sebesültek meg.

A Russia Today tudósítójának szintén nyilatkozott az elszakadni kívánó Odesszai Népköztársaság elnöke, Valerij Kaurov és azt mondta; Míg a tüntetők fegyvertelenek voltak, addig az őket barbár módon megtámadó ‘Jobb Szektor’ tagjainak nemcsak gránátjaik és gyújtó palackjaik, – hanem Kalasnyikov karabélyaik is voltak. Ezeket használták is a tűzből menekülő emberek ellen.

Amikor az épület már nagyon égett és még mindig nem érkeztek meg a tűzoltók, kiderült, hogy a ‘Jobb Szektor’ akadályozta a tűzoltókat abban, hogy elkezdjék a tűz oltását.

A tűzoltók az kiabálták, “Az oroszok égnek, nem hagyjuk a népünket!”

Ezt követően, mikor fél óra múltán sikerül odaérniük a már lobogó épülethez, – és létrákkal mentették az embereket az ablakokból, a ‘Jobb Szektor’ fegyveresi kalasnyikovokkal célba lőttek a létrákon menekülő emberekre.

Ilyen barbár módon támadt a fegyvertelen lakosságra a Nyugat; Amerika, az Európai Unió és Izrael által támogatott önjelölt kijevi puccsista kormány erős karjának számító neofasiszta ‘Jobb Szektor’. Már senki sem csodálkozik azon, – hogy az a nép ellenállása nem törik meg, hanem minden ilyen akció után csak keményebbé és elszántabbá válik.

Szabad Riport

Források: Hídfő.netOrosz Russia Today

Odessza, Moszkva, 2023. május 2. (MB)

Kilenc éve annak, hogy az ukrán nácik felgyújtották a szakszervezetek odesszai székházát, és halálra égettek 48 embert, kétszázat pedig megsebesítettek – idézte fel a Magyar Békekör tudósítója kedden.

A tömeggyilkosság három hónappal azután történt, miután amerikai segédlettel puccsot hajtottak végre Ukrajnában, megdöntötték Viktor Janukovics elnök törvényes hatalmát, és egy Amerika barát politikust ültettek a helyébe Olekszandr Turcsinov személyében.

A 2014. februári Majdan-téri úgynevezett színes forradalom a szélsőjobboldallal szövetkező ukrán nacionalisták hatalomátvételét, az oroszellenes ösztönök elszabadulását, és az oroszok lakta Donbász elleni háború kezdetét jelentette. Néhány hónappal az odesszai tömegmészárlás után, az ukrán nácik rátámadtak az új kijevi rezsimmel szembeforduló donyecki és luhánszki területekre, és a minszki szerződésben előírt különleges státust semmibe véve 2022-ig, az ukrajnai orosz katonai beavatkozásig 13 ezer orosz életét oltották ki. (Azóta további 4-5 ezerét.)

Az orosz külügyminisztérium kedden közleményben tudatta: „Soha nem fogjuk elfelejteni az odesszai tragédiát. Igyekszünk azonosítani és megbüntetni azokat, akik részt vettek az atrocitásban”.

Az ukrán hatóságok azóta sem indítottak nyomozást az odesszai tömegmészárlás felelősei ellen, a demokráciára és az emberi jogokra oly gyakran hivatkozó nyugati hatalmak pedig minden további nélkül tudomásul vették a történteket – írta tudósítónk.+++

Kiadta: Magyar Békekör

A dokumentumfilm felvételek az odesszai szakszervezeti székház felgyújtásáról készültek.

https://www.facebook.com/russianhouse.chennai/videos/here-is-what-happened-in-odessa-on-may-2-2014according-to-official-figures-48-pe/721109766007398/