Washington, Moszkva, 2023. március 16. csütörtök (MB)

Telefonon hívta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter orosz kollégáját, Szergej Sojgut. A március 14-én Fekete-tengerbe zuhant amerikai kémdrón megsemmisülését kérte számon rajta – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

Sojgu megmondta neki, hogy sajnálatosnak tartja a drága MQ-9 drón elvesztését, hiszen Oroszország mindent megtett az ilyen jellegű incidensek megelőzése érdekében, időben tájékoztatta a nemzetközi közösséget a különleges katonai műveletre létrehozott ideiglenes légtérrezsim határairól. Bár az amerikaiak ismerhették a tényeket, a pilóta nélküli amerikai stratégiai légi eszköz a Krím partjainál repült, megsértve a jelzett légteret. Sojgu tudatta amerikai kollégájával azt is, hogy további hasonló esetekben hasonlóképpen fognak eljárni, arányos választ adnak minden provokációra.

Washington eleinte azt állította, hogy az oroszok lelőtték a drónt, majd elismerték, hogy nem ez történt. A drón elhárítására felküldött SU-27-es orosz vadászgép nem lőtt a drónra, nem is ütközött vele, hanem üzemanyagot eresztett rá tartályából, mire a drón megbolondult, össze-vissza kezdett pörögni, majd a tengerbe zuhant.

Az ellenfélre hárított felelősség miatti bosszúvágy nyomban feltolult az amerikai héják lelkében. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor azt követelte, hogy megtorlásból lőjenek le egy orosz repülőgépet.

„A semleges légtérben egy orosz repülőgép elleni szándékos támadás nem csupán a nemzetközi jog szerint bűncselekmény, hanem nyílt hadüzenet is a legnagyobb atomhatalom ellen” – válaszolt neki Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet.

Graham szenátor nem először adta tanújelét szélsőséges nézeteinek. Tavaly arra biztatta az oroszokat, hogy tegyék el láb alól Putyint.+++

Kiadta: Magyar Békekör