Kakas Zalánkeményi István 420 évvel ezelőtt utazott Iránba, hogy a magyar és az iráni népet közelebb hozza egymáshoz. A hazákát szerető Magyar diplomata céljának vallotta a más nemzetekkel való együttműködést. Ő és delegációja jelentést készített Irán társadalmi és kultúrális helyzetéről, s gyakran tett említést benne az irániak vendégszeretetéről, emberbarátságáról, és civilizációjáról. Az iráni népet a magyar nép barátjaként mutatta be.  Az irániak bemutatták nekik a kultúrájukat és a művészetüket.

A történelmi személy céljainak elérését folytatni kell a mában is.  Erősíteni kell a két ország sokrétű kapcsolatát, egymás kultúrális és tudományos képességének kölcsönös megismerését. Ehhez baráti kapcsolat és empátia szükséges.

Felismerve Magyarország értékes adottságait tudományos, kultúrális, és gazdasági téren, célunk, hogy bemutassuk az Iráni Iszlám Köztársaság hasonló adottságait és közelmúltban elért eredményeit.

Történészek szerint Irán ősi földje számított a tudás forrásának. Az irániak fontos szerepet játszottak a tudomány és a civilizáció fejlődésében.

Irán területe 1,64 millió négyzetkilométer, a világ 17-edik legnagyobb országa.  Népessége 86,8 milliós, a világ 17. legnépesebb országa, a Közel-Keleten pedig a második.

Oroszország után Irán rendelkezik a legnagyobb földgázkészlettel, mely 33,6 billió köbmétert tesz ki.  Irán, Indonézia és Oroszország után a legnagyobb földgáztermelő ország.  Olajtartalékával a negyedik helyen áll a világon, 153,6 milliárd hordó olajjal rendelkezik. Ha a teljes olaj és gáztartalékot nézzük, Irán az első a világon.

A 21. helyet foglalja el a leggyakrabban idézett minőségi tudományos publikációk terén.  A szankciók és fenyegetések ellenére, az Iráni Iszlám Köztársaság, különösen a fiatalok és a kutatók munkájának köszönhetően, a világ öt legfejlettebb országa közé nyert besorolást a tudományos ismeretek és az atomtechnológia terén.  Továbbá Irán az első helyen áll a világon megjelent tudományos publikációk növekedése szempontjából.  2021-ben 78.000 olyan cikk jelent meg világszerte, amely iráni kutatók eredményeit ismertette.  Ezeket a cikkeket nem perzsa nyelven írták, és mindegyik Iránon kívül jelent meg. Irán ezzel a térségben is első helyezett.

Nagyot fejlődött az orvostudomány, különösen olyan területeken mint az őssejtkutatás, a gerincsérülések orvoslása, a stratégiai gyógyszergyártás, az állatklónozás, stb.  Irán vezető szerepet játszik a szívsebészetben. Azon kevés országok közé tartozik, ahol szívátültetést végeznek.  Eddig 140 szívátültetést hajtottak végre, ezzel Irán a világelsők közé tartozik.  Az iráni szaruhártya bankot is a világ legjobbjai közé sorolják, a páciensek 24 órán belül hozzájuthatnak a megfelelő szaruhártyához.

Az Iráni Iszlám Köztársaság 8791 tudományos publikációval a világ negyedik helyén áll a nanotudományok terén.  Az iszlám országok között ezzel az eredménnyel Irán az első helyet foglalja el, a publikált tudományos eredmények 40 százalékával.  Irán 47 országba exportálja a nanotudományokon alapuló termékeit

A világ 12 olyan országa között van, amely teljeskörű űrtechnológiával rendelkezik, műholdakat és műholdhálózatokat, földi állomásokat, és rakétakilövőket üzemeltet.

Irán a világon a 14. helyen áll acél- és aluminiumtermelésben, 8. helyen a cementgyártásban, az 5. helyen a kerámiagyártásban, a 12.-en a gépkocsimotor-gyártásban, és a 18. helyen az autógyártásban és a réztermelésben.

Fontos megjegyezni a nők helyzetében végbement fejlődést. Irán elismeri a férfiak és a nők egyenjogúságát, és megfelelő területeket kínál a nők fokozott érvényesülésének.  A nők szerepével Irán már négy évtizede foglalkozik, és tisztában van a kérdés társadalmi fontosságával.  Ma Iránban a tanulók 56 százaléka nő, s arányuk várhatóan növekedni fog.  Az egyetemi oktatók 33,3 százaléka nő, 9500 nő dolgozik iróként vagy szerkesztőként.  Idáig 97 nő tudott pozícióba jutni nemzetközi sportszövetségekben. Jelentős a nők aránya az iráni filmművészetben is.  Iráni nők 114 nemzeti és 128 nemzetközi díjat nyertek.  Jelenleg 903 nő dolgozik filmrendezőként vagy filmproducerként, és 2000 nő van más speciális pozícióban.

A történelmi és kultúrális kapcsolatok Irán és Magyarország között jó alapot szolgáltatnak a gazdasági, politikai, és kultúrális kapcsolatok építésére.  Irán nem csak természeti kapacitása, hanem magasan képzett népessége miatt is megbízható partnere lehet Magyarországnak – áll a magyar-iráni kapcsolatok eredetét bemutató, és fejlesztését szorgalmazó iráni összefoglalóban, melyet február 11., az Iszlám Köztársaság nemzeti ünnepe előtt adott ki Irán budapesti nagykövetsége.

angolból magyarra fordította: Hetényi Balázs