November 23-án az orosz erők újrakezdték az Ukrajnára mért tömeges rakétacsapásokat. Az orosz rakéták fő célpontjai az energetikai infrastruktúra létesítményei. Eddig több tucatnyi robbanásról érkezett jelentés országszerte.

A fővárosban több célpontot is eltaláltak. Az előzetes jelentések szerint az orosz rakéták ismét megrongálták a CHP-5 és a CHP-6 létesítményeit . A támadás következtében Kijev több régióját elvágták az energiaellátástól. Az egész városban felfüggesztették a vízellátást.

Tegnap este nagy tűz ütött ki az egyik kijevi alállomáson. Annak ellenére, hogy ukrán források megpróbálták Oroszországot hibáztatni egy újabb támadásért, az állomás állítólag túlfeszültség miatt ment tönkre. Az ukrán főváros energiarendszere már nem boldogul az orosz támadások következményeivel.

Kijev polgármestere, Klitschko a Bildnek adott interjújában azt állította, hogy a helyi hatóságoknak egy "rossz forgatókönyv" esetén részben evakuálniuk kell majd a polgárokat a fővárosból.

"Kijev a második világháború óta a legrosszabb télre számíthat. Ha bekövetkezik a legrosszabb forgatókönyv, lehet, hogy a város egy részét ki kell evakuálni, bár a hatóságok ezt nem akarják" - mondta.



A Nyikolajevi területen több robbanást jelentettek a városban, ami után leállt az energiaellátás. A régióban egy másik célpont egy 750 kV-os alállomás volt. A csapások következtében a dél-ukrajnai atomerőmű energiablokkjainak vészleállítása következett be.

A jelentések szerint a Rivnei atomerőművet vészüzembe helyezték, a Hmelnickij atomerőművet pedig leválasztották az áramhálózatról.

Amennyiben ez megerősítést nyer, ezek az első csapások a nagyfeszültségű erőművekre Ukrajnában, ami az ukrán energiarendszer pusztulásának utolsó állomása lehet.

Az orosz rakéták az Odesszai területen lévő Beljavszkij körzetben, a Dnyepropetrovszki területen lévő Krivoj Rog város közelében, Volnyánszkban, ahol a Zaporozsje-750 alállomás található, érték el célpontjaikat. Egy másik célpont a Vinnyica régióban található Ladyzhinskaya TPP volt.

Csapásokat jelentettek a szvetlovodszki Kremencsug gát közelében.
Az ukrán energetikai létesítmények elleni orosz támadások újabb szakasza: November 23-án katonai áttekintés




Az energiaellátás minden olyan régióban szünetel, amely ukrán ellenőrzés alatt áll. Harkivban és Kijevben leállt az elektromos közlekedés, az embereket evakuálják a metróból. Az egész országban leálltak a vonatok.

Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy az áramkimaradások az országban legalább 2023. március végéig folytatódnak, abban az esetben, ha Oroszország nem folytatja az energetikai infrastruktúra létesítményeit ért csapásokat, és az ukrán szolgálatoknak sikerül fenntartaniuk a helyreállítási munkálatok ütemét, ami nem valószínű.

Az Ukrenergo nemzeti energetikai vállalat vezetője korábban azt állította, hogy az ország hő- és vízerőművei szinte nem sérültek meg, ahogy az Ukrenergo kulcsfontosságú alállomásai sem. Ha az atomerőművek erőműveinek mai vészleállásai a nagyfeszültségű energiaállomásokat ért orosz csapások következményei, és nem a kijevi rezsim politikai manővere, amelynek célja, hogy nyugati szövetségeseit arra kényszerítse, hogy fejlett légvédelmi rendszereiket szállítsák az ukrán létesítmények védelmére, akkor talán a Kijev tárgyalóasztalhoz szorítására irányuló orosz kísérletek új szakaszának tekinthető.

Nemcsak az ukrán civilek fizettek meg azért, hogy Kijev mohón el akarta húzni a háborút. November 23-án Chisinau és Moldova több régiója áram nélkül maradt. Transznisztriában szintén megszűnt az áramszolgáltatás az ukrán létesítményekre mért csapások következtében.

https://southfront.org/new-stage-of-russian-attacks-on-ukrainian-energy-facilities-military-overview-on-november-23/