Az orosz rakéták és UAV-k napi rendszerességgel támadják a katonai és energetikai infrastruktúra létesítményeit Ukrajna-szerte. Október 17-én orosz támadás érte Ukrajna fővárosát, Kijevet.

Reggel Kijevet légiriadóval ébresztették. Robbanások dörögtek a város központjában. Kijev polgármestere, Vitalij Klitschko bejelentette, hogy a robbanások a Sevcsenko kerületben történtek. Andrij Ermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint az ukrán fővárosra mért csapásokat a Geranium-2 kamikaze drónok hajtották végre. A régiót több támadás érte. A kijevi tisztviselők hivatalosan nem közölték a károkat. Az előzetes jelentések szerint emberek nem sérültek meg.

Ukrán tisztviselők megerősítették, hogy legalább 5 csapást mértek orosz UAV-k.

Hamarosan nyilvánosságra hozták a célpontokat. Az UAV-k közül legalább egy a kijevi Ukrenergo épületét találta el. Ez a központ koordinálja az elektromos hálózatok munkáját az egész országban. Egy másik célpontot a kijevi vasútállomás közelében találtak el. Egy másik csapást a kijevi Arzenál erőmű területén jegyeztek fel. A helyi jelentések szerint a Kievenergo 1. számú hőszolgáltató állomása, amely a 101-es torony irodaközpont közelében található, valamint a Rybalszkij-sziget közelében lévő 2. számú CHP is célpont lehetett.

Kijevben a fő csapásokat ismét a 35 és 110 kV közötti feszültségű, ipari üzemek energiaellátását biztosító elektromos alállomások kapták. Az orosz kamikaze drónok olyan ipari létesítményeket tesznek tönkre, amelyek közvetlenül vagy közvetve részt vesznek az ukrán hadsereg szükségleteinek kielégítésében, és legitim katonai célpontok. A Kijev környéki nagy teljesítményű áramtermelő létesítményeket nem találták el.

Az orosz drónok továbbra sem ütköznek akadályokba az ukrán főváros felett repülve. Az ukrán erőknek csak reflektorokkal sikerült megvilágítaniuk őket, és fegyverekkel próbálták lelőni őket.

Közben az ukrajnai orosz katonai műveletek kezdete óta szándékosan fegyverekkel ellátott civilek is megpróbálnak segíteni a katonáknak az UAV-k elfogásában, erkélyeikről lövöldözve rájuk. A válogatás nélküli lövöldözés nagyobb kárt okoz a civil lakosságnak, mint az orosz drónok precíziós csapásai

Az orosz Kalibr rakéták és Geranium UAV-k több stratégiai célpontot is eltaláltak Odessza és Nyikolajev déli régiójában. Az ukrán média jelentése szerint tegnap este tizenöt drónt lőttek le a Jugoszláv Légierő Parancsnokság légvédelmi erői és eszközei: hatot Odessza, kilencet pedig Mikolajiv régió felett. Az ukrán média által bejelentett sikert cáfolták a tüzek és robbanások ezekben a régiókban.

A célpontok között voltak a mikolajivi folyami kikötő melletti üzemanyagtartályok és a mikolajivi CHP fűtőolajraktára, valamint legalább egy ukrán fegyvereket tartalmazó katonai raktár.

Legalább egy azonosítatlan infrastrukturális létesítményt ért találat Odessza külterületén. Robbanásokat jelentettek Ocsakov városából is.

Az ukrajnai Szumi terület katonai közigazgatásának vezetője, Dmitrij Zsivickij kritikus infrastrukturális létesítményekre mért csapásról számolt be.

A dnyipropetrovszki területi közigazgatás vezetője, Valentin Reznyicsenko egy energetikai infrastrukturális létesítményben keletkezett tűzről számolt be. Mintegy 30 robbanás történt az Energodartól északra fekvő Nikopol körzetben - tette hozzá.

Az összes ukrajnai régióban, így a Zsitomir, Vinnyica, Cserkaszi, Kirovográdi, Harkovi területeken is légiriadó volt érvényben.



Denis Shmygal ukrán miniszterelnök elmondta, hogy az energetikai infrastruktúrára mért reggeli csapások következtében több száz településen áramtalanították az áramot.

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az elmúlt nap folyamán a fegyveres erők nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légi és tengeri fegyverekkel folytatták a csapásokat Ukrajna katonai parancsnoki létesítményei és energetikai rendszere ellen. "Minden kijelölt létesítményt találat ért" - áll a jelentésben.

https://southfront.org/overview-of-russian-strikes-throughout-ukraine-on-october-17/