Október 16-án az AFU lőtte az orosz Belgorod városát. A délelőtti masszív ágyúzás után az ukrán erők délután folytatták a támadásokat. Az orosz légvédelmi erők a legtöbb célpontot elfogták, de a belgorodi repülőtér közelében két robbanást regisztráltak.

A Military Watch magazin arról számolt be, hogy az orosz légvédelmi eszközök Belgorodban "állítólag megdöntötték a leghosszabb hatótávolságú föld-levegő ütközés világrekordját".

A város elleni támadások egyikét egy ukrán harci repülőgép-pár hajtotta végre, amely rendkívül alacsony magasságban érte el az orosz határt. Miután ezután magasságot nyertek, rálőttek a célpontjukra, és a repülőtér felé vették az irányt. Azonban nem érték el azt. Orosz föld-levegő rakétaütegek, konkrétan egy S-300V4-es rendszerrel lőtték őket. Mindkét gépet lelőtték Poltava régió felett.
Az orosz S-300V4 megdöntötte a leghosszabb hatótávolságú felszíni-levegő elleni kilövések világrekordját - Military Watch


A szóban forgó repülőgépek ukrán Szu-27-es és Szu-24-esek voltak, amelyek vélhetően az utolsó üzemképes példányok közé tartoznak ezekből a viszonylag ritka és nehézsúlyú osztályokból a több mint hat hónapos háború után.

A rakétarendszer mindkét repülőgépet 217 km-es extrém távolságból semlegesítette, felülmúlva ezzel a 150 km-es hatótávolságú megsemmisítést, amelyet korábban egy orosz Sz-400-as rendszer regisztrált egy ukrán Szu-27-es ellen Kijev felett márciusban, és ezt annak ellenére érték el, hogy a Szu-27-es nagy manőverezőképessége és lenyűgöző repülési teljesítménye lehetővé teszi számára, hogy hatékonyan kitérjen a távolsági rakétatámadások elől. - A Military Watch írja.

A vadászgépek a nagyfokú manőverezőképességük ellenére sem tudtak elmenekülni az orosz rakéták elől.

Az S-300V4 számos rakétához hozzáférhet, köztük a 40N6-oshoz, amely 400 km-es hatótávolsággal és nagy, Mach 14-et meghaladó hiperszonikus sebességgel rendelkezik. A Military Watch feltételezte, hogy a 40N6-ot használhatták, "mivel a rakéta teljesen egyedi röppályával és érzékelőkészlettel rendelkezik, amely különösen jól optimalizált a horizonton túli, nagyon alacsony magasságú célpontok leküzdésére".

A 40N6 akár 400 km-es távolságban is képes akár 5 méteres magasságban lévő célpontokat is megtámadni, és a becsapódás előtt az űrbe emelkedik, hogy a fedélzeti radarjának nagyobb lefedettséget és teljesen páratlan teljesítményt biztosítson 250 km feletti távolságokban. A rakéta hatótávolsága kétszerese a legjobb nyugati versenytársakénak, és mind a kínai, mind az orosz S-400-as egységek alkalmazzák, miközben kompatibilis az S-300V4-gyel is. - olvasható a jelentésben.

Évekig ez volt a világ legnagyobb hatótávolságú, repülőgépek elleni, földi indítású rakétája, bár az S-500 rendszerbe integrált új rakéták felülmúlták. A Szu-27-es elleni megsemmisítés tükrözi Oroszország elsöprő fölényét a légvédelmi képességek terén - állapítja meg a jelentés.

https://southfront.org/russian-s-300v4-broke-world-record-for-the-longest-ranged-surface-to-air-kills-military-watch/