Oroszország vízumot kínál a szovjet emlékmű védelmezőinek

A rigai rendőrség korábban 14 tüntető letartóztatásáról számolt be.

Oroszország vízumot kínál a szovjet emlékmű védelmezőinek

Oroszország kész menedékjogot adni azoknak a letteknek, akiket hazájukban zaklatásnak tesznek ki, mert tiltakoznak a szovjet korszak szimbólumainak kormány általi felszámolása ellen - közölte Moszkva rigai követe.

A nagykövetség "megkezdte az orosz vízumok kiadását azoknak az állampolgároknak, akiket a napokban őrizetbe vettek a Riga felszabadítóinak emlékműve közelében" - mondta Mihail Vanin nagykövet szerdán az orosz televíziónak.

Ez lehetővé teszi számukra, hogy "elmeneküljenek Lettország területéről, és Oroszországban találjanak menedéket, ha erre szükségük van" - tette hozzá.

A lett rendőrség arról számolt be, hogy 14 embert vettek őrizetbe, akik kedden a kormánynak a második világháborús emlékmű lebontására irányuló lépése ellen tüntettek. A rendfenntartó erők közölték, hogy a tüntetőket azért vették őrizetbe, mert nem voltak hajlandók feloszlani, amikor felszólították őket.

Az emlékmű régóta feszültségek gyújtópontja a lett kormány - amely "megszállásnak" bélyegzi azt a történelmi időszakot, amikor Lettország a Szovjetunió része volt - és az ország orosz nemzetiségű közössége között, amely a szovjet örökség egyes részeinek megőrzésére törekszik.

 

 

Lettország őrizetbe veszi a szovjet emlékmű lerombolása után tüntetőket

A lett nacionalista erők már régóta igyekeznek megszabadítani az országot minden szovjet szimbólumtól. Ez a kampány az ukrajnai konfliktus miatt Oroszország és a nyugati nemzetek között kialakult szakadék közepette kapott lendületet.

A kormány augusztus elején bejelentette, hogy a második világháború áldozatainak emlékhelyéül szolgáló rigai emlékművet lebontják és újrahasznosítják. Az ígéretet kedden végrehajtották, de a lépés tiltakozásokat váltott ki.

Az orosz nagykövetség "állami vandalizmusnak" nevezte az emlékmű eltávolítását, és azzal vádolta Rigát, hogy a döntéssel egyet nem értőket nemzeti fenyegetésnek minősíti.

A tiltakozókat "a rendőrség durván őrizetbe veszi, miközben az állam vezetői különböző fenyegetéseknek adnak hangot ezekkel az emberekkel szemben, a kiutasítástól és az állandó tartózkodási engedély visszavonásától a büntetőjogi felelősségre vonásig" - áll a közleményben.

Egils Levits lett elnök egy szerdai interjúban azt mondta, hogy a Lettországban élő oroszokat, akik nem lojálisak az ország kormányához, "el kell szigetelni a társadalomtól".

 

https://www.pokolafoldon.hu/politika/oroszorszag-menedekjogot-es-vizumot-ajanlott-14-lettnek-akiket-a-masodik-vilaghaborus-emlekmu-lerombolasa-elleni-tiltakozas-miatt-tartoztattak-le