Egy új tanulmányban egy kutatócsoport megállapította, hogy az olyan üdítőitalokkal etetett patkányok, mint a kóla és a Pepsi, elegendő kárt okoztak a szerencsétlen jószágok agyában ahhoz, hogy memóriaproblémákat, kognitív zavarokat és sejtszintű zavarokat idézzenek elő.

Persze az üdítő nem éppen egészséges tápláléknak számít. Teljesen tele van édesítőszerekkel, valódiakkal és hamisakkal, és tanulmányok messze földön megerősítették, hogy az üdítőitalokban található cukrok olyan egészségügyi állapotokhoz vezetnek, mint a cukorbetegség, a szívbetegségek, a fogszuvasodás és a májkomplikációk, hogy csak néhányat említsünk.

Az új kutatás szerint azonban a cukros, kólás üdítőitalok következetes, hosszú távú fogyasztása kifejezetten az agy egészségével és viselkedési problémákkal is közvetlen kapcsolatban állhat - és a jelek szerint azzal is, hogy valaki képtelen eligazodni egy labirintusban. (Mármint ha patkány volna.)

Annak tanulmányozására, hogy a kólaalapú üdítők - amelyeket azért választottak a vizsgálathoz, mert sok modern emberi táplálkozásban elterjedtek - hogyan hathatnak a patkányok agyára, a tudósok először három korcsoportra osztották a patkányokat: 2 hónapos, 8 hónapos és 14 hónapos korúakra. Ezután mindegyik korcsoportot vízivó és kóla-vízivó csoportokra osztották.

57 nap elteltével a tudósok a rágcsálókat labirintus alapú viselkedési teszteken futtatták, majd tíz nappal ezután a patkányokat elaltatták, hogy a tudósok megvizsgálhassák az agyukban mutatkozó különbségeket.

 

 

A vizsgálat során a vizet ivó rágcsálók teljesen rendben voltak. Az üdítőt kortyolgatók? Nem annyira.

A viselkedési tesztek során a tudósok azt találták, hogy a legtöbb szódát ivó, különösen a 2 és 8 hónapos egyedeknek rosszabb volt a memóriájuk, és általában véve alacsonyabb volt a kognitív funkciójuk, mint a purista társaiknak - így komoly nehézségeket okozott, amikor megpróbáltak eligazodni azokban az átkozott labirintusokban.

Szegény srácok. De figyelembe véve, hogy mit fedeztek fel a tudósok, amikor felnyitották a lények koponyáját, ez nem is olyan szörnyen meglepő.

A patkányok agyának közelebbi vizsgálata megerősítette, hogy a szódacsoportok mindegyike különböző mértékű károsodást okozott a frontális kéregben, amely olyan létfontosságú mentális funkciókat irányít, mint a figyelem, a memória és az ítélőképesség, valamint a hippokampuszban, amely a memóriában és a tanulásban egyaránt fontos szerepet játszik.

Az idegrendszeri károsodás soha nem pozitív dolog. De őszintén szólva az, hogy nem tudtak volna eligazodni a labirintusokban, talán a patkányok legkisebb problémája lett volna, ha életben maradnak. Embereknél a homloklebeny károsodását a személyiségváltozással és a túlzott impulzivitással is összefüggésbe hozták, míg a hippokampusz sérülése feltehetően jelentős szerepet játszik olyan betegségekben, mint a szorongás, a depresszió, a bipoláris zavar, a skizofrénia és más betegségek.

Fontos megjegyezni, hogy ez a tanulmány hosszú távú expozícióra épül. Ha egy patkány alig fogyasztana kólát - esetleg csak időnként rendelne egy pohárral a vacsorához -, valószínűleg nem lenne semmi baja, ezt a valószínűséget támasztja alá az a tény, hogy a legidősebb patkányokra, amelyek agya a legteljesebben kifejlődött, a legkevésbé hatott az üdítőadag. De egy olyan patkány, amelyik minden nap kólát vagy Pepsit iszik... nos, az már más tészta.

Azt is kulcsfontosságú leszögezni, hogy a patkányok nem emberek, így egyelőre nem javasolhatjuk, hogy a CDC frissítse ajánlásait. Mégis, figyelembe véve mindazt, amit az emberek az elmúlt években megtudtak a cukros üdítőkről, nem lennénk meglepve, ha valamikor hamarosan a kólásdobozok címkéjén extra figyelmeztetések lennének.

 

https://www.pokolafoldon.hu/tudomany/tudosok-cukros-uditovel-patkanyokat-etettek-ket-honapig-es-bizonyithatoan-hulyebbek-lettek