Az Emergent BioSolutions és a SIGA Technologies néhány hete még ingatag pénzügyi helyzetben volt, de mivel a média és a globális egészségügyi szervezetek a globális majomhimlőjárvány kitörése miatti aggodalmakat felnagyították, aggodalmaik - és bűneik - gyorsan feledésbe merültek.

Az elmúlt napokban a himlővel és a bárányhimlővel rokon enyhe betegség, a majomhimlő globális kitörése miatti aggodalmakat a média és az egészségügyi minisztériumok világszerte felnagyították, sőt, még az Egészségügyi Világszervezet rendkívüli ülését is kezdeményezték.

Egyesek szerint a félelmek középpontjában a majomhimlő állt, amely a COVID-19 után a "következő világjárvány" lehet.

Mások attól tartanak, hogy a majomhimlő a legújabb ürügy lesz a drákói biológiai biztonsági politikák és a globális hatalomgyakorlás további előmozdítására.

Függetlenül attól, hogy a majomhimlőhelyzet hogyan alakul, két vállalat máris kaszál. Ahogy a majomhimlő miatti aggodalom nőtt, úgy nőttek az Emergent BioSolutions és a SIGA Technologies részvényei is.

Mindkét vállalat lényegében monopóliummal rendelkezik az amerikai és más piacokon is a himlő elleni vakcinák és kezelések terén. A főként himlőre összpontosító termékeiket praktikus módon a majomhimlő elleni védelemre vagy kezelésre is használják.

Ennek eredményeképpen az Emergent BioSolutions részvényei csütörtökön 12%-kal, míg a SIGA részvényei 17,1%-kal emelkedtek.

E vállalatok számára a majomhimlőtől való félelem isteni szerencse, különösen a SIGA számára, amely a TPOXX márkanév alatt ismert himlő elleni kezelést gyárt. Ez a SIGA egyetlen terméke.

 

 

Míg néhányan megjegyezték, hogy a SIGA Technologies értékének emelkedése egybeesett a majomhimlővel kapcsolatos legújabb aggodalmakkal, lényegében nem fordítottak figyelmet arra a tényre, hogy a vállalat nyilvánvalóan az egyetlen darabja egy nagyhatalmú milliárdos birodalmának, amely jelenleg nem omlik össze.

Ez a milliárdos, Ron Perelman "vállalati fosztogató" mély és ellentmondásos kapcsolatokat ápol a Clinton családdal és a Demokrata Párttal, valamint aggasztó kapcsolatokat ápol Jeffery Epsteinnel. A SIGA-ban való ellenőrző részesedésétől eltekintve Perelman nemrégiben azzal került a címlapokra, hogy kétségbeesett pénzszerzési szándékkal gyorsan felszámolta számos vagyontárgyát.

Hasonlóképpen, az Emergent BioSolutions is forró vizekre evezett. A cég, amely aggasztó módon kapcsolódik a 2001-es Anthrax-támadásokhoz, alig két hete került tűz alá, mert "eltussolta" a COVID-19 vakcinák gyártásával kapcsolatos minőségellenőrzési problémákat.

Egy kongresszusi vizsgálat megállapította, hogy az Emergent által működtetett létesítményben a minőségellenőrzéssel kapcsolatos problémák miatt több mint 400 millió adag COVID-19 vakcinát selejteztek ki.

A szóban forgó Emergent-gyárat az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 2021 áprilisában bezáratta. Tavaly augusztusban engedélyezték az újranyitást, mielőtt a kormány felmondta a szerződést.

Tekintettel arra, hogy a vállalat üzletének nagy része az amerikai kormányzati szerződésekhez kötődik, a szerződés elvesztését és az ezzel járó rossz hírverést valószínűleg istenadta hírnek tekinti a vállalat, hogy himlő elleni vakcinája hamarosan nemzetközi érdeklődésre tarthat számot.

Egy éven belül ez a második alkalom, hogy mindkét vállalat profitál a média által terjesztett világjárványtól vagy bioterrorista félelmekből. Tavaly novemberben felerősödtek a spekulációk, miszerint a himlőt okozó, már kiirtott vírus hamarosan újra megjelenik.

Ez először Tömeggyilkos Spekuláns Bill Gates 2021. november 4-i interjújában a himlő okozta bioterrorizmus kilátásairól tett megjegyzéseivel kezdődött, majd november 16-án bejelentették, hogy a CDC/FBI vizsgálatot indított 15 gyanús, "himlő" feliratú fiolával kapcsolatban a Merck egyik philadelphiai létesítményében. Most, nagyjából hat hónappal később, ugyanezek a félelmek ismét kifizetődnek ugyanannak a két vállalatnak.


https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/hogyan-kaszal-ket-korrupt-gyogyszerceg-a-majomhimlo-riadalombol