TÖRÖKORSZÁG VÁLTJA FEL A KÜLFÖLDI MÁRKÁKAT OROSZORSZÁGBAN

Törökország külföldi márkákat váltana le Oroszországban

Moszkva és Ankara bejelentette, hogy új tárgyalási szakaszt indítanak az Oroszországból távozó külföldi márkák török márkákkal való helyettesítéséről. A tárgyalások első szakaszára még 2022 áprilisában került sor, a másodikra május közepén, amikor a Török Egyesült

Márkák Szövetsége Oroszországba érkezett.

Az Orosz Föderáció reméli, hogy a török márkák hosszú ideig Oroszországban maradnak, az orosz piacon még nem képviseltetett török vállalatoknak pedig minden szükséges feltételt biztosítanak a kereskedelemhez.

Az ok, amiért a külföldi márkák elhagyják az orosz piacot az Ukrajnában indított különleges művelet előtt és után bevezetett szankciókat követően. Az elmúlt hónapokban az oroszországi plázaforgalom 10%-kal csökkent. A nyugati márkák nagy részének távozása miatt az orosz bevásárlóközpontok máris 30%-70%-os profitveszteséget szenvedtek el. Így Moszkva igyekszik visszaállítani az elvesztett potenciált. Azonban nem minden márka távozik, néhányan közülük átnevezték magukat.

Törökország viszont nem vezetett be szankciókat az Orosz Föderáció ellen, így Ankara lendületet vesz a Moszkvával való gazdasági kapcsolatok kiépítésében. Ez nagyszerű kilátás Törökország számára, mert eddig a török márkák részesedése az orosz piacon meglehetősen kicsi volt.

Dmitrij Moszkalenko, az Orosz Bevásárlóközpontok Tanácsának elnöke úgy véli, hogy a török márkáknak új, hihetetlen lehetőségük van arra, hogy elindítsák üzletüket Oroszországban. Megjegyezte, hogy a törökországi és az oroszországi üzletkötés hasonlósága az üzletnyitás sajátossága és előnye.

"Az Oroszországból távozó márkák török márkákkal való felváltásáról szóló tárgyalások új szakaszába lépünk. Előrejelzésünk szerint idén ősszel Oroszország-szerte 3 millió négyzetméternyi kiskereskedelmi terület fog megüresedni, ami 420 futballpályának felel meg. Az Oroszországban még nem jelen lévő török márkák számára lehetőséget biztosítunk arra, hogy megismerkedjenek a legjobb bevásárlóközpontok területeivel, többek között Moszkvában is. Azért tárgyalunk, hogy a török cégek hosszú ideig Oroszországban maradjanak és nyereséges befektetéseket eszközöljenek".

 

 

Az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium korábban közzétette azoknak az áruknak és márkáknak a listáját, amelyeket a fő fejlesztési területeknek tekint. A márkák között főként kínai, török, kazah és örmény vállalatok szerepeltek.

Elena Anisimova, az ACRA ügynökség vezető igazgatója megjegyezte, hogy Oroszország döntése a fenti országokból származó párhuzamos importról hozzájárul a maximális előnyök eléréséhez mind ezen országok, mind Oroszország számára. A párhuzamos import garantálja a hiány elkerülését azokban a pillanatokban, amikor az áruk mennyisége csökken. Kezdetben azonban a tranzakciós költségek és a logisztika miatt magasabb árakat kell fizetni az árukért.

Oleg Voitszekovszkij, az Orosz Kereskedelmi Központok Tanácsának ügyvezető igazgatója szerint Oroszország tárgyalásokat folytat Kína, India és Irán képviselőivel is. Azonban "több időbe telik", hogy a szükséges kapcsolatokat megteremtsék ezekkel az országokkal.

Anna Papaskiri, az ADG Group kereskedelmi igazgatója hozzátette, hogy a találkozók után a felek azt tervezik, hogy meghatározzák az orosz piacra belépő márkák listáját.

Törökország nem kíván részt venni egy "Ukrajna miatti leszámolásban", a kapcsolatok Oroszországgal továbbra is fennállnak - mondta Erdoğan május 24-én.

Törökország reméli, hogy az orosz piac egy szabad részét elfoglalhatja. Az orosz piacról származó bevételek segítenek majd Törökország gazdaságának támogatásában. Oroszország ebből a háztartási cikkek tekintetében profitálni fog, de ez egy lépésről lépésre történő folyamat lesz, mert a logisztikai láncok kiépítése időbe telik. Ezért az ilyen együttműködés kölcsönösen előnyösnek tekinthető, és teljes mértékben beleillik Erdogan taktikájába, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között manőverezve közvetítőként és egyfajta "ütközőországként" mindkét féllel kötött megállapodásokból hasznot húzzon.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/torokorszag-bekoltozik-az-orosz-bevasarlokozpontokba-mikozben-a-nyugat-kivonul