Együttműködésről
állapodtak meg hazai termelők a közösségi mezőgazdaság további
fejlődése, az oktatás, a forrásteremtés, a lobbitevékenység, a
tapasztalatcsere és a fiatal, illetve kezdő gazdálkodók segítése
érdekében. Az informális hálózat kialakításáról szeptember végén
döntöttek a termelők.
Az eféle együttműködésnek számos előnye van:
- a már működő rendszereket üzemeltető
termelők hozzájárulnak a helyi ökológiai gazdálkodás és kertkultúra
megőrzéséhez és fejlesztéséhez,
- továbbá a termelésben legnagyobb részt helyi erőforrásokat használnak fel,
- az élőmunka-intenzív módszereknek
köszönhetően az ökológiai léptékű gazdálkodások akár százszoros
munkaerő-eltartó képességgel bírnak a szántóföldi növénytermesztéssel
foglalkozó nagybirtokokhoz képest,
- a termelő és fogyasztó között
kialakuló személyes, bizalmon alapuló kapcsolat következtében az
összefogás az egészséges táplálkozás és egészségtudatosság területén
szemléletformáló erővel bír.
Magyarországon eddig mintegy tíz, a
közösségi mezőgazdálkodás elveivel működő zöldségkertészet működik, míg
Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban több ezer hasonló gazdaság
százezres fogyasztói tömeget lát el friss, szezonális, legtöbbször a
biogazdálkodással termelt élelmiszerrel. A célkitűzések közé tartozik a
vidék népességmegtartó és foglalkoztatási erejének, valamint a
mezőgazdaság versenyképességének növelése annak érdekében, hogy minél
több és jobb minőségű élelmiszert állítsanak elő a magyar termelők.
Bíró Dalma
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése