Bolygónkról évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el. A
kutatások sokkoló adatokra mutatnak rá.
Hazai és nemzetközi kutatások azt igazolják, hogy mindössze 60 éve van a
termő Földnek, amelyről évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, 80%-a
pedig többé-kevésbé károsodott. A helyzet itthon sem jó. Egy hazai felmérés
kimutatta, hogy pl. a sárgarépa ásványianyag-tartalma 40 év alatt 4%-ra
csökkent. Az, hogy egészséges élelmiszert fogyasztunk-e, nem az élelmiszeripari
gyárakban, hanem már – a rohamosan csökkenő – termőtalajnál eldől. Vehetünk
tehát biogyümölcsöt, biozöldséget, azt viszont érdemes észben tartani, hogy
annak minősége, tápanyagtartalma a termesztési technológiánál talán sokkal
fontosabb tényezőktől függ.
Egyre több megdöbbentő kutatási eredmény születik, amelyek azt igazolják,
hogy a termőtalaj, amelyből elfogyasztott élelmiszereink származnak, az utolsó
éveit éli. Eközben Föld népessége egyre nő, több élelmiszerre van szükség, ám
azok tápértéke a talaj mennyiségének csökkenése és minőségének romlása miatt
drasztikusan csökken.
Bolygónkról évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el
Kutatások szerint Európában jelenleg 17-szer gyorsabban pusztul a talaj,
mint ahogy épül vagy helyreáll, azaz 17 kg termőtalaj megy tönkre, amíg 1 kg újraéled. Amerikában ez
az érték tízszeres, Ausztráliában ötszörös. A helyzet Kínában a legrosszabb,
ahol a talajpusztulás mértéke 57-szeres. A téma egyik úttörője John Crawford, a
Sydney-i Egyetem mezőgazdasági és környezetvédelmi karának professzora.
Kutatása szerint bolygónkról évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, 80%-a
pedig többé-kevésbé károsodott.
Dr. Gyulai Iván, az „Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért”
igazgatója 2010-ben kiszámolta, mennyi időnk van hátra a termő Földön:
mindössze 60 év. Vagyis hozzávetőleg még két generációra elegendő. A Gödöllői
Agrártudományi Egyetem felmérése kimutatta (lásd grafikon), hogy élelmiszer- és
takarmánynövényeink ásványianyag-tartalma 30 év alatt rohamosan csökkent: a
kukoricánál 31%-ra, a burgonyánál 9,52%-ra, a sárgarépánál pedig 4%-ra.
"Nem az élelmiszeripari
gyárakban dől el, hanem már a talaj minősége meghatározza azt, hogy milyen
élelmiszert fogyasztunk. Nagy feladat vár azokra, akik tehetnek a magyar
talajért és a fenntartható mezőgazdaságért, hiszen ez volt és a jövőben is ez
lesz Magyarország egyik legnagyobb nemzeti kincse. Magyarországon jelenleg 4,3
millió hektár termőföld van és folyamatosan csökken.”- mondja az AGRO.bio
Hungary Kft. szakértője. A cég magyar gyógyszerkutatók, agrárbiológusok
bevonásával végez kutatásokat és fejleszt talajjavító mikrobiológiai
megoldásokat, amelyek egy megoldást jelenthetnek a talaj rohamos pusztulásának
kiküszöbölésére. A cég ennek szellemében jelentette be ma 2014-ben induló 3T,
azaz Teremjen Több Talaj elnevezésű országos programját. Ennek keretében a
következő 6 évben – 2020-ig – legalább 500.000 hektár
szántóföldön, legalább 10 millió m3 termőtalaj létrehozását fogja
megvalósítani. Az újonnan létrejövő félmillió hektár (nagyjából 2 mm vastag) humuszos talaj
2,5 millió m3 csapadékot képes befogadni, majd a növényeknek átadni, ami az
egyre gyakoribbá és súlyosabbá váló aszályos időszakokban jelentősen növeli a
termesztés biztonságát.
„A tény, hogy csupán 60 évre elegendő
a termőföldünk, nehezen elképzelhető, de sajnos igaz. A 3T programban
főszerepet játszó baktériumok milliárdjaival lassítani tudjuk ezt a folyamatot,
napról napra, évről évre. Hátha nyerünk legalább egy évet... Nem kétséges: a
magyar mezőgazdaság sürgős újraélesztésére van szükség. Ehhez olyan
szövetségeseket várunk, akiknek fontos, hogy a hazai termelők egészséges,
tápanyagokban gazdag élelmiszert állíthassanak elő és legyen elég hely a
termesztésre” - teszi hozzá Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai
igazgatója.
A kezdeményezés indító sajtótájékoztatóján részt vett Vértes Tímea, a
Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának vezető tanácsosa is,
aki beszámolt a Nemzeti Biodiverzitás Stratégiáról, amelynek időhorizontja (2014-2020)
egybeesik az AGRO.bio 3T programjával. A stratégia lényege, hogy a talajban
lévő baktériumok 95%-a még ismeretlen, ezért fontos a talajok megőrzése, hiszen
ezek a baktériumok az emberiség jövőjét és életben maradását jelenthetik.
Az AGRO.bio évi 80-100 millió forintot fordít K+F programjaira, melyekben új
formulákat, termékeket fejleszt. A kutatások a volt – megszűnése előtt
világhírű – Gyógyszerkutató Intézet helyén működő Fermentia Kft. fermentációs
üzemében folynak. A társaság 2012-ben 860,8 millió forint árbevételt ért el.
Jövőnk.info megjegyzés:
Tehát az elmúlt 100 évben végbemenő
liberális-bolsevik-demokratikus hozzá nem értő káderi módszeres kizsákmányolása
a termőföldnek, illetve vegyszeres-műtrágyás szikesítése az ősi természetes
kezelés helyett. Itt gondolunk az elüldözött igazi szakértelem, mint a „kulákság”
vagy csak az egyszeri paraszt, aki proletáriátusba kényszerítve a városi
gyártelepeken „talált” csak megélhetést a földművelés és állattenyésztés helyett.
Erre problémára a TSZ-esítés nem lett megoldás, mint láthatjukmára. Mindez oda
fog vezetni, ahol már nem az a kérdés, hogy - Mit és mennyit? – hanem, hogy – Miben?
– termeljük meg „relatív egészséges” élelmiszereinket. Persze vannak ma már
fejlesztés alatt álló módszerek a termelésre, mint pl. az Aquapónia, de talán a
Föld, mint bolygónk és, mint termőrétegünk megmentésén kellene elgondolkoznunk
hosszú távon. Mi ezt az utat tartjuk
szem előtt elsősorban, nem lebecsülve az alternatív kutatási területeket is a
témában, de ne feledd, a természet az első, hiszen az az igazi otthonunk!
Otthon pedig ott van, ahol harmóniában tudunk életet teremteni magunk és
környezetünk számára egyaránt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése