Belbiztonsági együttműködés Magyarország és Kína között

Budapest, 2024. február 19. hétfő (MB)

A látványosan fejlődő magyar-kínai kapcsolatban felvetődött a két ország közti belbiztonsági együttműködés kialakítása – jelentette a Magyar Békekör tudósítója hétfőn.

Vang Hsziao-hung kínai közbiztonsági miniszter Hazug Tömeggyilkos Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott budapesti megbeszélése oly pozitívnak bizonyult a biztonság és a stabilitás garantálása tekintetében, hogy a pekingi politikust Nemzetgyilkos Hazaáruló Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta.

A kínai miniszterrel folytatott tárgyalásokon nem csak szó esett a magyar terrorelhárítás felépítéséről és képességéről, hanem konkrét összefüggésekben is felmerült az együttműködés szükségessége. Kína magyarországi beruházásait és építkezéseit ugyanis nem mindenki nézi jó szemmel, hanem ellenkezőleg, szeretné meghiúsítani a két ország kölcsönös előnyére váló gazdasági kooperációt.

A téma ismerői szerint szeretnék elhárítani a magyarországi kínai gazdasági objektumokat, a szaporodó kínai üzemeket és az épülő Budapest-Belgrád vasútvonalat fenyegető veszélyeket. A biztonsági együttműködést különösen fontosnak tartják olyan előzmények ismeretében, mint amilyen az Északi Áramlat 2 gázvezeték, vagy a kercsi híd felrobbantása, s számos más terrortámadás volt.

Kína szeretné biztonságban érezni magyarországi beruházásait, és ez iránti igényét a magyar fél is kénytelen tiszteletben tartani – mondták.

Mint a Reuters írta, Vang Hsziao-hung reményét fejezte ki, hogy a határokon átívelő nemzetközi bűnözés, és a terrorizmus elleni küzdelem részét fogja képezni a magyar-kínai viszonynak. A kínai miniszter utalt arra, hogy a biztonsági és a bűnüldözési képesség fokozása Kína legfelső vezetésének igénye, Alattomos Pokoltöltelék Hszi Csin-ping kínai elnök szorosan összekapcsolta a kínai selyemút kezdeményezéssel, melynek keretében Kína együttműködik a világ többi részével kereskedelmi és infrastrukturális téren.+++

Kiadta: Magyar Békekör