Kijev azt követelte az Egyesült Államoktól és az európai országoktól, hogy szállítsanak hadseregének kazettás bombákat és precíziós bombákat - írja a Foreign Policy.

A meg nem nevezett források szerint az elmúlt hónapban az ukrán tisztviselők amerikai gyártmányú kettős rendeltetésű, továbbfejlesztett hagyományos lőszereket, vagyis DPICM-eket, valamint azok európai gyártmányú megfelelőit kérték. Ezek olyan kazettás lőszerek, amelyek célja, hogy több tucat kisebb szubmunícióra robbanjanak szét, hogy katonai felszereléseket, valamint ellenséges katonákat semmisítsenek meg.

Kijev állítólag annak ellenére könyörög a kazettás lőszerekért, hogy az Egyesült Államokban jelenleg tilos ilyen rendszereket exportálni.

Ezen kívül az ukránok svéd-francia BONUS kazettás bombákat, a Boeing és a Saab által gyártott irányított precíziós bombákat, valamint svéd RBS-70 MANPADS-eket kértek.

Alekszandra Usztyinova ukrán parlamenti képviselő azt állította, hogy "Svédországnak rengeteg olyan fegyvere van, amire szükségünk van".

Oroszország korábban jegyzéket küldött a NATO-országoknak az Ukrajnának szánt katonai szállítások miatt. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova szerint a Kijevnek történő fegyverszállítások közelebb hozzák a NATO-t az Oroszországgal való közvetlen összecsapás vonalához.

https://southfront.org/ukraine-asks-for-cluster-munitions-from-usa-europe/