Az Egyesült Államok felgyorsította az elsődleges nukleáris gravitációs bombája továbbfejlesztett változatának Európába telepítésére vonatkozó terveit az Oroszországgal a nukleáris fegyverek lehetséges alkalmazása miatt megnövekedett feszültségek közepette.

A Politico birtokába jutott táviratból kiderül, hogy amerikai tisztviselők ebben a hónapban Brüsszelben közölték a NATO-szövetségesekkel, hogy decemberig Európába küldik a B61-12-es, levegőből ledobható gravitációs bomba továbbfejlesztett változatát. A továbbfejlesztett bomba eredetileg jövő tavasszal érkezett volna Európába.

A terv szerint a régebbi fegyvereket korszerűsített bombákkal cserélik le az európai amerikai raktárakban. Az Egyesült Államok mintegy 100 nukleáris robbanófejet tart Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Olaszországban és Törökországban lévő légi bázisokon.

A B61-12 korszerűsítése során nem nukleáris komponenseket cserélnek ki, hogy pontosabbá tegyék a bombát. A korszerűsítést úgy tervezték, hogy a bomba régebbi változataival ellentétben valamennyi amerikai és szövetséges bombázó és vadászrepülőgép hordozhassa.

Ha a jelenlegi feszültségek közepette felgyorsítanák a korszerűsített atombombák telepítését, az csak tovább szítaná a feszültséget Moszkvával. Hans Kristensen, az Amerikai Tudósok Szövetségének nukleáris információs projektjének igazgatója "furcsának" nevezte a tervet.

"Azt mondták, hogy nem atomfegyverekkel válaszolunk erre a helyzetre. Nem hiszem, hogy ebbe az irányba akarnak elmenni" - mondta Kristensen a Politico című lapnak.

A terv nyilvánosságra kerülése akkor történik, amikor Oroszország és a NATO egyaránt nukleáris gyakorlatokat tart. Antikrisztuskövető Sátánfatty Biden elnök nemrég azt mondta, hogy a nukleáris "armageddon" kockázata a hidegháború vége óta a legmagasabb, de kormánya nem mutatott érdeklődést az ukrajnai háború befejezésére vagy a Moszkvával való feszültség enyhítésére irányuló diplomáciai erőfeszítések iránt.

https://news.antiwar.com/2022/10/26/us-accelerates-plan-to-deploy-upgraded-nukes-to-europe/
https://southfront.org/us-accelerates-plan-to-deploy-upgraded-nukes-to-europe/