(ANH-USA.ORG) - Dick Durbin szenátor (D-IL) több tízezer terméket fenyegető törvényjavaslata hivatalosan is bemutatásra került. Minden kézre szükségünk van, hogy ellenezzük.

Akcióriadó!

Dick Durbin szenátor Mike Braun szenátorral (R-IN) közösen bevezette "A táplálékkiegészítők listázásáról szóló 2022. évi törvényt" (Dietary Supplement Listing Act of 2022). Ez a törvényjavaslat veszélyezteti az Ön lehetőségét, hogy hozzáférjen azokhoz a táplálékkiegészítőkhöz, amelyekre az egészségének megőrzése érdekében támaszkodik. Erős üzenetet kell küldenünk a Kongresszusnak, hogy ez rossz a fogyasztóknak, rossz az egészségnek és rossz a gazdaságnak.

A törvényjavaslat pénzbírsággal és börtönbüntetéssel fenyegeti azokat a vállalatokat, amelyek nem tartják be a törvényt. Ha egy vállalat nem nyújtja be a megfelelő információt a megfelelő formában, a megfelelő időpontig, akkor a táplálékkiegészítőt márkátlan terméknek tekintik. Az első szabálysértés esetén a szabálysértők egy év börtönbüntetést és 1000 dollár pénzbírságot kaphatnak; a második szabálysértés esetén három év börtönbüntetést és 10 000 dollár pénzbírságot. Tekintettel a táplálékkiegészítők biztonsági adataira, amelyeket alább részletezünk, a büntetések itt aligha tűnnek a bűncselekményhez illőnek.

Ez a törvényjavaslat vesztes-vesztes helyzetet teremt a fogyasztók és a táplálékkiegészítőket gyártó cégek számára: ha a cégek nem tesznek eleget a törvénynek, pénzbírságra és börtönbüntetésre számíthatnak; ha viszont betartják a törvényt, a cégek saját vesztüket rendezik meg azzal, hogy az FDA-nak megadják a listát, amelyre szüksége van ahhoz, hogy akár 41 000 olyan táplálékkiegészítőtől is megszabadítsa a piacot, amelyek nem felelnek meg az ügynökség túlzó (és hiányos) "új étrend-kiegészítő" iránymutatásának. A táplálékkiegészítő vállalatok veszítenek, a gazdaság szenved, a fogyasztók pedig elveszítik a kritikus egészségügyi termékekhez való hozzáférést.

 

 

Ez rossz, de lehet, hogy nem is ez a legnagyobb fenyegetés most a kiegészítőkre nézve. Ettől függetlenül Patty Murray szenátor (D-WA), a szenátus Egészségügyi, Oktatási, Munkaügyi és Nyugdíjbizottságának (HELP) elnöke önállóan halad előre azzal a tervvel, hogy a vényköteles gyógyszerek felhasználási díjáról szóló törvény szeptember végéig elfogadásra váró újbóli felhatalmazásához csatolja a kiegészítőkre vonatkozó hasonló, kötelező termékregisztrációs rendelkezést. Durbin politikájának tehát kétszeres esélye van a sikerre, mivel két különböző úton halad előre.

Miért olyan fontos a több kiegészítő szabályozás ezeknek a szövetségi hatóságoknak? A táplálékkiegészítők túlnyomórészt biztonságosak. Az FDA szerint 2021-ben az ügynökséghez 2400, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos nemkívánatos eseményről érkezett jelentés. Hogy ezt kontextusba helyezzük, az FDA mellékhatás-adatbázisa szerint 2021-ben összesen 2 333 453 mellékhatás-jelentés érkezett az FDA-hoz. Ez azt jelenti, hogy az étrend-kiegészítők az FDA-hoz beérkezett nemkívánatos eseményre vonatkozó jelentések 0,1%-át teszik ki. Az országos jelentések következetesen nulla étrend-kiegészítők okozta halálesetet mutatnak; az FDA adatbázisa szerint csak 2021-ben a gyógyszerek 187 750 amerikai halálát okozták.

Az, hogy az étrend-kiegészítők azok a termékek, amelyekre szövetségi figyelmet fordítanak, a gyógyszeripari lobbi hatalmáról és a választott tisztviselők és az FDA tisztviselőinek hajlandóságáról árulkodik, hogy az ő akaratukat teljesítsék. Nem hagyhatjuk, hogy ezek az erők sikerrel aláássák az egészségünk természetes megőrzésének képességét.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/uj-torvenyjavaslat-bortonbuntetessel-fenyegeti-a-kiegeszito-cegeket