Szombaton leállították az Oroszországból Finnországba irányuló áramszállításokat - közölte közleményében a RAO Nordic, azzal magyarázva, hogy nem kapott fizetést az országnak májusban szolgáltatott áramért.

"Sajnos kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy a Nord Pool tőzsdén május 6. óta értékesített mennyiségekért még nem érkezett pénz a bankszámlánkra" - közölte a vállalat, amely az Inter RAO orosz állami energiavállalat leányvállalata.

A cég reményét fejezte ki, hogy a helyzet megoldódik, és a kereskedelem folytatódhat. A RAO Nordic a jelentések szerint több mint két évtizede kereskedett a Nord Pool tőzsdén.

"Reméljük, hogy a helyzet hamarosan javul, és az Oroszországgal folytatott villamosenergia-kereskedelem folytatódhat" - közölte a vállalat.

Oroszország leállíthatja a Finnországba irányuló gázszállításokat

Pénteken a finnországi Fingrid átviteli rendszerüzemeltető azt közölte, hogy a lépés miatt nincs veszélyben az ország áramellátása. A hálózati társaság hozzátette, hogy az Oroszországból importált villamos energia az ország teljes fogyasztásának mintegy 10 százalékát teszi ki.

"Az Oroszországból származó villamosenergia-import hiányát úgy kompenzáljuk, hogy több áramot importálunk Svédországból, és több áramot termelünk Finnországban" - mondta Reima Paivinen, a Fingrid villamosenergia-rendszerüzemeltetésért felelős vezető alelnöke.

Áprilisban bejelentette, hogy tervezi az Oroszországból származó villamosenergia-import csökkentését a határokon átnyúló kapcsolatokban, mondván, hogy helyette többet importál Svédországból. Elemzők szerint ugyanakkor az Oroszországból történő áramvásárlás csökkentése 30%-kal növelné a finn áramárakat.

 

 

Az ország médiája arról is beszámolt, hogy Oroszország pénteken leállíthatja Finnország földgázellátását az ország NATO-csatlakozási pályázata miatt. Oroszország nem erősítette meg a híreket.

HELSINKI, május 12. (Reuters) - Fontos finn politikusokat figyelmeztettek, hogy Oroszország pénteken leállíthatja a gázszállításokat a szomszédos Finnországba - jelentette csütörtökön az Iltalehti című helyi lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A lap nem részletezte, honnan származhatott a figyelmeztetés, és a Reuters nem tudta ellenőrizni az információt.

Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök csütörtökön közölte, hogy Finnország "késedelem nélkül" kérelmezni fogja a nyugati védelmi szövetséghez, a NATO-hoz való csatlakozását, amire Oroszország válaszlépést ígért.

A Finnországban felhasznált gáz nagy része Oroszországból származik, de a gáz az ország éves energiafogyasztásának csak mintegy 5%-át teszi ki.

A gázellátás nagy részének elvesztése azonban azt jelentené, hogy az olyan ipari óriásoknak, mint a Neste (NESTE.HE)és a Metsa (METSB.HE), valamint más erdészeti, vegyipari és élelmiszeripari vállalatoknak alternatív energiaforrásokat kellene találniuk, vagy át kellene alakítaniuk termelésüket.

Május 5-én a finn kormány közölte, hogy felkészült arra a lehetőségre, hogy keleti szomszédja május végén leállítja a gázszállítást, válaszul arra, hogy Finnország nem hajlandó eleget tenni az orosz követelésnek, miszerint a gázfizetést rubelben kell teljesíteni. bővebben

Finnország és a balti államok közvetlen gázvezetékkel rendelkeznek Oroszországgal, így más európai országoknál jobban függnek az orosz gáztól. Ha az orosz gázszállítás csökken vagy szűnik, Finnország, Észtország, Lettország és Litvánia kénytelen lehet visszafogni a keresletet - közölte az európai gázszolgáltató hálózat, az ENTSOG áprilisi nyári előrejelzésében.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/oroszorszag-leallitja-az-aramszallitast-finnorszagba-miutan-10-napig-nem-fizetett